Алексей Навални е осъден на още 19 г. затвор при специален режим

OFFNews 04 август 2023 в 18:00 2367 4

Навални

Снимка Getty images

Алексей Навални

Московският градски съд осъди критика на Кремъл Алексей Навални на 19 г. затвор в наказателна колония със специален режим във Владимир, съобщиха руските агенции.

Процесът по делото за екстремизъм бе засекретен. Той започна на 19 юни и продължи само месец, като всички съдебни заседания се проведоха при закрити врати.

На 20 юли прокурорът поиска още 20 г. специален режим за Навални, който вече излежава деветгодишна присъда за измама в колония № 6 във Владимирска област. Срокът бе поискан чрез частично добавяне към предишната присъда.

Колониите със специален режим са институции с най-тежки условия на изтърпяване на наказанието лишаване от свобода. Според руския Наказателен кодекс там се изпращат мъже, осъдени на доживотен затвор или при "особено опасен рецидив на престъпленията" - в случая на Навални прокуратурата се позовава на втората точка, напомня Би Би Си.

По "екстремисткото" дело Навални е обвинен по седем члена от руския наказателен кодекс, най-тежкият от които е за създаване на екстремистка общност. Руските власти смятат, че Фондът за борба с корупцията (ФБК, признат за екстремистка организация в Русия и забранен) е "екстремистка общност".

Освен това опозиционният активист е обвинен в призоваване към екстремизъм, участие в екстремистки действия, създаване на неправителствена организация, която нарушава правата на гражданите, финансиране на екстремизъм, въвличане на тийнейджъри в извършване на опасни деяния и реабилитиране на нацизма.

Процесът срещу Навални започна със засекретяване на делото от съдията по искане на прокуратурата. Така бяха проведени общо 16 заседания.

За другия обвиняем по делото - бившият технически директор на канала в YouTube Navalny LIVE Даниил Холодни, прокурорът поиска 10 г. колония с общ режим.

В последните си думи, публикувана от сътрудниците на Навални, опозиционерът цитира литературоведа Юрий Лотман: "Човек винаги се намира в непредвидена ситуация. А тук той има две опори: съвестта и интелекта... Като не искаше да се опре на съвестта, моята Русия направи няколко големи скока, избутвайки всички наоколо, но после се подхлъзна и с грохот, унищожавайки всичко наоколо, се срина. И сега тя се мята в локва или кал, или кръв, с изпочупени кости, с бедно, ограбено население, а наоколо лежат десетки хиляди загинали в най-глупавата и безсмислена война на XXI век. Но рано или късно, разбира се, тя ще се възроди."

"Не, не подстрекавам към омраза. Просто си спомням, че човек има опори - това са съвестта и интелектът. И когато ти омръзне да се подхлъзваш с тази власт, да разбиваш челото си и бъдещето си, когато най-накрая осъзнаеш, че отказът от съвестта ще доведе до изчезване на интелекта, тогава може би ще застанеш на тези две опори, на които трябва да стои човек, и заедно ще можем да изградим красивата Русия на бъдещето", смята Навални.

Още преди съдебния процес по делото за екстремизъм политикът предвиди, че го очакват до 30 г. затвор. През юли се оказа, че е поискано и специално отношение към него.

В колониите със специален режим има три вида условия: леки, обикновени и строги. "Екипът на Навални" предполага, че на политика веднага ще бъдат определени строги условия. Те се предвиждат за две категории затворници - такива, които вече са нарушили реда вътре в колонията със специален режим, или осъдени, които са извършили нови престъпления по време на изтърпяване на наказанието си.

По всичко личи, че Навални ще попадне във втората категория. Както казва неговият сътрудник Иван Жданов (в регистъра на "чуждестранните агенти"), в делото на "екстремиста" има епизоди, които се отнасят за времето, когато опозиционерът вече е бил зад решетките. "Той [ще бъде] осъден за ръководене на екстремистка общност по време на изтърпяване [на присъдата си]", очаква Жданов.

За Навални това е третата присъда през последните няколко години. След като съдът замени условната присъда на политика по делото "Ив Роше" с реална, той бе преместен в колония № 2 с общ режим в град Покров във Владимирска област. През юни 2022 г., след като присъдата за "дарителска измама" и неуважение към съда влиза в сила - Навални получава 9 г. - опозиционерът е изпратен в колония със строг режим в село Мелехово във Владимирска област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

05.08 2023 в 07:41

Тоя път за какво са го осъдили? За канибализъм?

2994

3

Гражданин

04.08 2023 в 20:44

Да не забравяме, че Навални викаше "Крим наш". Той е същия руски империалист като Путин. Но не толкова глупав. Следователно по-опасен. Западът отглежда поредната руска змия в пазвата си.

100

2

Любомир 2023

04.08 2023 в 19:19

няма бай Танасе,няма...те са генетично увредени хора.путин и неговата бандитска еврейска шайка мислят за тях

12278

1

Bai Tanas

04.08 2023 в 18:30

Язък за човека ...
добър пример за руското население, но на тия промити мозъци надали ще им светне.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки