Александър Вучич: Никой не може да заобиколи санкциите на ЕС срещу Русия през Сърбия

OFFNews 02 декември 2022 в 17:27 2608 3

Владимир Путин и Александър Вучич

Снимка Getty Images

Владимир Путин и Александър Вучич

Никой не може да заобиколи санкциите, наложени от Европейския съюз на Русия през Сърбия. Това заяви президентът на страната Александър Вучич, цитиран от Ройтерс.

„Ние реагирахме на случаи на реекспорт на определени стоки и нашите държавни власти задържаха хора от компании, които са участвали в заобикаляне на санкциите срещу Руската федерация“, каза Вучич след среща с еврокомисаря по разширяването Оливър Вархей.

Сърбия, която се стреми да се присъедини към ЕС, беше обект на критики от чуждестранни дипломати, защото официално не наложи санкции срещу Русия за нейното нахлуване в Украйна. Белград внася към момента целия си газ от Русия, а единствената й петролна компания NIS е мажоритарна собственост на Gazprom Nafta и Gazprom.

„Приветствам посланието на президента, че той ще ни помогне да наложим санкции (срещу Русия), за да сложим край на тази война“, каза Вархей.

Политиката на Белград, който е смятан за основен съюзник на Москва в Европа, наред с Унгария на Виктор Орбан, дава равнопосочни сигнали през последните месеци. По-рано беше съобщено, че сръбкото правителство назначи за ръководител на разузнаването BIA проруския политик Александър Вулин, а от състава на кабинета отпадна прозападният министър на енергетиката Зорана Михайлович, която се обявяваше за пълна диверсификация на енергийните доставки за Сърбия и скъсване с руския монопол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

03.12 2022 в 10:34

След орбан и вучич обръща палачинката! Плъховете бягат от потъващия кораб!

1020

1

PlamenIv54

02.12 2022 в 19:01

Много достоверно звучи. Само дето никой не вярва. Вучич, вземай бързо руски паспорт, ще ти трябва!