Албанците в Македония са съгласни българите да бъдат вписани в конституцията

OFFNews 11 януари 2023 в 17:37 4783 1

Срещата между лидерите на албанските партии в Македония и премиера на Албания Еди Рама

Снимка facebook.com/ediramaal

Срещата между лидерите на албанските партии в Македония и премиера на Албания Еди Рама

Албанците в Северна Македония са съгласни с приемането на конституционни промени за вписване на българите в конституцията. Това стана ясно след срещата снощи в Тирана между лидерите на албанските партии в Северна Македония и премиера на Албания Еди Рама.

Според Али Ахмети, лидер на Демократичния съюз за интеграция и един от влиятелните албански политици в Северна Македония, „конституционните промени няма да навредят на македонската идентичност, а ще я укрепят”.

Лидерът на Алианса за албанците Арбен Таравари заяви, че няма партия от албанския блок в Северна Македония, която да е против интеграцията на страната в Европейския съюз и те приемат конституционни промени за вписването на българите в основния закон на страната.

Срещата на лидерите на партиите от албанския блок в Македония беше инициирана от премиера на Албания Еди Рама и на нея присъстваха лидерите на всички политически партии на албанците в страната, с изключение на председателя на опозиционната албанска партия Беса Билал Касами, който заяви, че ще се срещне с Еди Рама, но не желае да седне на една маса с Али Ахмети. Така въпреки че беше поканен, Касами не присъства на срещата, съобщава БТА.

На фейсбук страницата си Еди Рама публикува снимка от срещата снощи, на която участниците вдигат наздравица за "добра година за албанците, където и да са".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови