Албанците избират парламент на предсрочни избори

OFFNews 25 юни 2017 в 08:01 1962 0

Албания си избира парламент днес на предсрочни избори. Право на глас имат над 3,4 милиона граждани. 

Албанците ще пускат бюлетини за 18 политически формации. С най-големи шансове са трите най-големи партии - Социалистическата, Демократическата и Движението за социалистическа интеграция. 

Изборите бяха насрочени, след като опозиционната Демократическа партия на Лулзим Баша, която от февруари бойкотира работата на парламента и отказваше да участва в изборите, постигна компромис със Социалистическата партия на Еди Рама. Това обаче предизвика конфликт между социалистите и техния дългогодишен съюзник - Социалистическото движение за интеграция (СДИ) на досегашния председател на парламента и новоизбран президент Илир Мета, уточнява бТВ.

На предишните парламентарни избори през 2009 и 2013 г. СДИ беше решаващият фактор за формиране на коалиционно правителство, първо с Демократическата партия, а след това и със Социалистическата партия. И демократите, и социалистите заявиха, че няма да влязат в нова коалиция със СДИ.

Според последните анкети Социалистическата партия има малка преднина пред Демократическата.

Около 6000 полицаи ще се грижат за сигурността, а над 300 наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще следят протичането на изборния процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!