Албания на крачка от отварянето на досиетата на тайните комунистически служби `Сигурими`

OFFNews 26 септември 2022 в 17:07 1729 0

Правната комисия в парламента одобри по принцип лустрацията.

Снимка Frekuenca

Правната комисия в парламента одобри по принцип лустрацията.

Правната комисия на албанския парламент одобри по принцип двете инициативи, предложени от депутатите от Социалистическата партия (СП) и Демократическата партия (ДП) за отваряне на всички досиета на „Сигурими“, бившата Държавна сигурност в Албания, както и проверка на свидетелствата за чисто минало на кандидатите за длъжности в изпълнителната власт и други позиции.

Предложението на депутата от ДП Енкелейд Алибеаж е да бъдат отворени всички досиета на бившата сигурност от 29 ноември 1944 г. до 2 юли 1991 г. с изключение на тези, свързани с националната сигурност и отношенията между държавите, поясняват няколко електронни медии.

От Социалистическата партия настояват да се даде право на Комисията по досиетата да провери всички кандидати за постове, въпреки че вече са получили „чисти“ удостоверения от бившите комисии „Мезини“ и „Бежани“.

Смята се се, че около 17 процента от населението на страната е донасяло сведения на „Сигурими“ за съгражданите си.

В Албания предстоят избори през юни 2023 г. за кметове и регионални представители, затова дискусията за отварянето и публикуването на досиетата на бившата Държавна сигурност отново се изостри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови