Ал-Шабаб нападнаха американска военна база в Кения

OFFNews Последна промяна на 05 януари 2020 в 13:35 5666 1

Ал-Шабаб нападнаха американска военна база в Кения.

Американските военни власти потвърдиха, че е била извършена терористична атака срещу базата, в която живеят американски служители.

Муджахидинското младежко движение "Ал-Шабаб" (крило на "Ал Кайда", базирано в Сомалия) напада базата дни след убийството по заповед на американския президент Доналд Тръмп на високопоставения ирански генерал Касем Солеймани. Той бе ликвидиран край летището в Багдад на 3 януари 2020 г.

Това взриви напрежението, тлеещо отдавна между двете страни. Иран обеща свиреп отговор, Доналд Тръмп - че ще удари 52 цели в Иран, включително важни културни обекти, което иранците определиха като потенциално военно престъпление. През последните дни в Ирак и Иран десетки хиляди се изляха по улици, площади и мостове в почит към генерала. "Смърт за Америка!" бе посланието им. Снощи бе ударена американска военна база в Ирак. След днешната заплаха на Тръмп иранска хакерска група удари щатски правителствен сайт.

Нападението по базата в Кения е поредното действие след ескалацията на напрежението. За него отговорност пое "Ал-Шабаб".

Кенийските власти обявиха, че четирима нападатели са били убити в битка.

"Американското командване в Африка потвърждава, че имаше нападение на летището в залива Манда и че наблюдава ситуацията", съобщи говорител в изявление до ABC News.

Властите не дават информация за жертви в кенийската база, която е дом за американски военни служители от години. Неясно е колко души наброява съставът в базата, от която са изпълнявани американски специални операции в Сомали.

Кенийската отбрана обяви, че приблизително в 5:30 ч. тази сутрин е направен опит за пробив в охраната на базата, че той е бил спрян и че четирима нападатели са убити.

"Ал-Шабаб" твърди, че нейни бойци са превзели и контролират част от базата - твърдение, което на този етап не може да бъде потвърдено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови