Ал Азхар призова мюсюлманския свят за бойкот на Швеция и Нидерландия заради изгарянето на корана

OFFNews 25 януари 2023 в 17:52 5061 4

Снимка БТА

Изгарянето на корана разгневи ислямския свят. Студенти от университета Нангархар в Афганистан протестират с плакати, на които пише, че Аллах ще отмъсти.

Египетският университет "Ал Азхар" призова арабските и мюсюлманските държави да бойкотират стоките от Швеция и Нидерландия и да заемат силна обща позиция в подкрепа на Корана, съобщи в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА.

Това е правилната реакция спрямо двете страни, които обидиха един милиард и половина мюсюлмани, се посочва в изявление на най-авторитетната за мюсюлманите сунити религиозна институция в света.

Позицията е в отговор на крайнодесните антиислямски демонстрации, организирани в Швеция от политика с датско и шведско гражданство Расмус Палудан и в Нидерландия от политика Едвин Вагенсвелд, при които свещената за мюсюлманите книга беше изгорена и разкъсана.

"Ал Азхар" критикува шведските и нидерландските власти, които "защитават варварски престъпления", извършени "под нехуманното и неморално знаме на тяхната т. нар. "свобода на изразяване". Арабските и мюсюлманските народи трябва да се присъединят към бойкота и да информират децата, младежите и жените за него, гласи още изявлението.

Според институцията хората, които се подиграват с исляма, без да го познават, и провокират последователите му, няма да бъдат възпрени, освен ако не се изправят пред материални и икономически предизвикателства. "Те не почитат нищо друго освен законите на изобилието, производството и потреблението", аргументира се "Ал Азхар".

Във вторник министерството на външните работи на Египет осъди "позорния инцидент" в Нидерландия - няколко дни след като осъди инцидента в Швеция, като предупреди, че случилото се подхранва езика на омразата и застрашава обществената сигурност и стабилност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

26.01 2023 в 08:59

Корана и как се ползва корана са две различни неща

Горенето му е в най лекия случай лош вкус, в най лошия, нарочно дразнене на хора

В името на Христа са правени също много престъпления, хората и техните изкривени интерпретации са виновни

Религията е еманация на идеалния човек и е силен инструмент за прогрес

Дори в съвременното обществото, ти трябва психолог за 200 лева на час, за да ти помогне да си решиш проблем, който църквата е разрешавала всяка неделя чрез изповед и куп други малки ментални ритуали открити, че работят

Половината книги за самопомагане са одрали откритията на религиозния ритуал и съветват в някаква форма следването му. Ние сме същества на навици

1066

3

alcom4

26.01 2023 в 02:11

Един идиот,който се подвизава под псевдонима "агент 001",повтаря глупостите на психично болния сатанист Мордехай Леви (Карл Маркс),който е твърдял,че религията била опиум за народите .:):) Пълни глупости ! Трябва да уважаваме всички основни религии и да порицаваме сатанизма и безбожието!Това е правилно и честно,а другото е глупост и провокации!

-85

2

Агент 001

25.01 2023 в 19:30

"Религията е опиум за народа". Така е. Отвратително е, че някои народи са абсолютни наркомани в това отношение.

-1650

1

ob1

25.01 2023 в 19:22

Ми не ходете там, като не ви кефи...

 
X

Да помогнем на украинските деца!