Активист на 'Солидарност' получи 7 г. за постове във фейсбук

OFFNews 17 май 2023 в 15:15 2366 0

Кригер

Снимка Sota

Михаил Кригер

Съд в Москва осъди на 7 г. затвор активиста Михаил Кригер, обвинен в оправдаване на тероризма и подбуждане към омраза чрез публикациите си във фейсбук. Кригер, който е редовен участник в протести и е член на движението "Солидарност", получи и забрана да администрира сайтове за срок от 4 г., съобщи Би Би Си.

Миналия ноември той беше арестуван по обвинение в оправдаване на тероризма. Причината за обвинението беше публикация на Кригер във фейсбук за Михаил Жлобицки, който взриви офиса на ФСБ в Архангелск, и Евгений Манюров, който откри огън пред сградата на ФСБ в Лубянка.

През януари на Кригер е добавено още едно обвинение за подбуждане към омраза или вражда със заплаха за насилие. Поводът е коментар под една от публикациите му в социалната мрежа през 2020 г., че не крие омразата си към режима, "чекистите, които го установиха, и лично към Владимир В. Путин".

Кригер не се признава за виновен. В последното си изявление той заяви, че смята обвиненията за постовете във фейсбук само за формален повод, докато в действителност, според активиста, той е преследван заради антивоенната си и проукраинска позиция.

"Смятам, че тази война (на Русия срещу Украйна) е онзи рядък конфликт, в който истината е 100% на едната страна. И тази страна е украинската", каза Кригер.

Освен това той потвърди, че има негативно отношение към президента Путин и ФСБ. В същото време активистът подчерта, че ако някога се откаже от думите си, това означава, че той или неговите роднини са застрашени. Кригер завърши речта си на украински език, като пожела на Украйна победа във войната.

Съдията няколко пъти прекъсва изказването му със забележки, че не е на митинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!