Агресорът от берлинското метро: Бях дрогиран и не помня

DW 26 юни 2017 в 16:00 7574 1

Кадрите от бруталната атака срещу беззащитна жена в берлинското метро предизвикаха възмущение в цяла Германия. Обвиняемият българин Светослав С. направи признание, но явно се опитва да омаловажи деянието си.

Обвиняемият Светослав С. очевидно се води от принципа, че най-добрата защита е изненадващата атака. Още в началото на втория кръг от съдебния процес в Берлин бе поднесено негово самопризнание. Чрез адвокатите си 28-годишният българин признава, че е ритнал жената в гръб по стълбите на берлинското метро, но в същото време добавя дословно: „Не мога обаче да си спомня съвсем точно станалото”.

С това той явно иска да намали отговорността си за бруталната постъпка, тъй като тя била извършена под влияние на алкохол и наркотици. Казва, че е консумирал водка, бира и е употребил хашиш и че не си спомня за случилото се, за което узнал едва от кадрите, излъчени по телевизията. Твърди, че всъщност е имал желание да се предаде на полицията, и че желае да поднесе изричните си извинения на жертвата. Всичко това се съдържа в прочетената от адвокатите на българина декларация. Светослав С. е обвинен за нанасяне на опасна телесна увреда. Присъдата, която го очаква, може да варира от шест месеца до десет години.

В края на октомври 2016 година нападателят блъска с ритници в гърба нищо неподозираща жена, която впоследствие пада по стълбите на метрото в Берлин. При падането си, 26-годишната тогава жертва получава фрактура на ръката и наранявания по главата. Видеокамери заснемат това деяние на спирката на метрото „Херманщрасе” в берлинския квартал Нойкьолн.

Ритникът в метрото предизвика огромно възмущение в цяла Германия. Тогава отново се разпали дебатът за усилване на видеонаблюдението на обществени места.

Срещу Светослав С. е повдигнато обвинение и за ексхибиционистични действия, извършени от него две седмици преди нападението в метрото. Обвиняемият не пожела да се произнесе по тази точка от обвинението. Първото съдебно заседание, преди десет дни, се провали, след като защитниците на българина успяха да отзоват една от съдебните заседателки поради пристрастие.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови