Африканската чума застигна и руските свине

OFFNews Последна промяна на 02 септември 2019 в 21:15 2996 0

Снимка nova.bg

През август в 8 региона на Русия е регистрирана африканска чума по свинете. Огнищата на заразата са установени по равно, както в дивата природа, така и сред домашните грухтящи, съобщи федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол /Россельхознадзор/.

Болни диви глигани са открити в Тверската, Нижгородската и Новгородската области. В приморския край и в Курска област вирусът върлува в дивата природа и сред домашните свине. В Амурската, Калининградската и Волгоградската области са засегнати само домашните шопари.

Регистрирани са 26 огнища на африканска чума, което е с 10 повече, отколкото през юли. През юли обаче вирусът бе установен в 6 региона и главно в дивата природа. Не се съобщава за масово изтребление на болните животни.

Според данните на Международното епизоотично бюро през август най-сериозно е била ударена Румъния със 758 съобщения за огнища на заразата. Лаос е информирал за 84 огнища, Полша – 83, България – 54, Латвия – 23. Болестта е регистрирана също и в Белгия, Китай, Молдова, Зимбабве, ЮАР, Словакия и Украйна. През август вирусът бе установен за пръв път в Сърбия.

Освен това, също през август в Русия и САЩ бяха регистрирани по един случай на Нюкасълската болест /вирусно заболяване по птиците/. Във Виетнам, ЮАР и Тайван е открит високо патогенен птичи грип, в Израел и Китай – шап. Класическа чума по свинете е отбелязана с по един случай в Русия и Бразилия, а в Япония – 272.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови