AFP: САЩ са блокирали искане за разследване на сблъсъците в Ивицата Газа

Жертвите са 58, ранените - над 1300

OFFNews 15 май 2018 в 07:55 5218 0

Снимка AFP

САЩ са блокирали приемането от Съвета за сигурност на ООН на комюнике, призоваващо за независимо разследване на смъртоносните сблъсъци в Ивицата Газа вчера, предаде AFP, като се позова на дипломатически източници.

В отхвърления текст Съветът за сигурност изразява "своето възмущение и печал от смъртта на цивилни палестинци, упражняващи правото си на мирен протест" и настоява за "независимо и прозрачно разследване" на трагичните събития.

"Съветът за сигурност потвърждава, че всяко решение или действие, което претендира да променя характера, статута или демографския състав на свещения град Йерусалим няма никакви никакви правни последици... и трябва да бъде анулирано в съответствие със съответните резолюции на Съвета за сигурност".

Над 40 000 палестинци са участвали вчера според данни на израелската армия в протести в Ивицата Газа край границата с Израел срещу преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим.

По последни данни израелските въоръжени сили са убили 58 и са ранили 2771 палестинци, съобщи Министерството на здравеопазването на контролираната от Хамас палестинска територия, цитирано от ДПА. 1373 от пострадалите са получили огнестрелни рани.

Починало е и бебе, обгазено от сълзотворен газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!