Афганистан нареди на всички НПО да спрат жените от работа

OFFNews 24 декември 2022 в 19:25 4296 2

Афганистански жени протестират срещу забраната жени да учат в университетите.

Снимка БТА/АП

Афганистански жени протестират срещу забраната жени да учат в университетите.

Управляваната от талибаните администрация на Афганистан нареди на всички местни и чуждестранни неправителствени организации да спрат жените служителки да ходят на работа. Забраната - инструкция за която е дадена чрез писмо на Министерството на икономиката - е поредната репресия срещу свободите на жените, отбелязва Ройтерс.

В писмото се казва, че служителките нямат право да работят до второ нареждане, тъй като някои от тях не са спазили тълкуването на администрацията за ислямския начин на обличане на жените.

Това се случва няколко дни след като управляваната от талибаните администрация нареди университетите да бъдат затворени за жени, което предизвика силно осъдителни реакции по света и предизвика протести и остри критики в Афганистан.

Рамиз Алакбаров, заместник-специален представител на ООН за Афганистан и координатор по хуманитарните въпроси, заяви, че е "дълбоко обезпокоен" от съобщенията за писмото, което е "явно нарушение на хуманитарните принципи".

Не е ясно как заповедта ще се отрази на агенциите на ООН, които имат голямо присъствие в Афганистан и които предоставят услуги в условията на хуманитарна криза в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

26.12 2022 в 15:01

Скъпо излиза въдворяване на промени насила. Ако икономиката се смени, край. Американците приключиха с инвестицията.

И руснаците фалираха в Афганистан. Не го слушайте Путин, били си изпълнили сичко дето искали. И в Украйна сме сигурни че всичко върви по план.

Сега, ще ги чакат сами да си намерят Афганистанците формата на баланс. С много кръв и страдание, скрито зад медийна стена.



 
X

Да помогнем на украинските деца!