Адвокати на Байдън намериха класифицирани документи от времето на вицепрезидентството му

OFFNews 10 януари 2023 в 13:23 1983 1

Байдън

Снимка БТА/АП

Джо Байдън

Класифицирани документи от времето на вицепрезидентския мандат на Джо Байдън са били намерени през ноември от личните адвокати на президента на САЩ във вашингтонски мозъчен тръст, съобщи адвокат на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Става дума за близо 10 документа, открити в офиса на Байдън в Центъра за дипломация и глобална ангажираност "Пен Байдън", посочи телевизия Си Би Ес, като добави, че главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд е поискал от прокурора на Северен окръг Илинойс да прегледа тайните документи, които са били предадени на Националния архив.

Класифицираните материали са били идентифицирани от личните адвокати на Байдън на 2 ноември, дни преди междинните избори, заяви вчера специалният съветник на президента Ричард Саубър.

Центърът "Пен Байдън" е кръстен на Байдън, който периодично използваше офис пространството от средата на 2017 г. до началото на президентската си кампания през 2020 г. Службата на юридическия съветник на Белия дом е уведомила Националния архив в деня на откриването на тези документи, каза Саубър, като добави, че Националният архив е взел материалите на следващата сутрин.

Саубър допълни, че документите не са били обект на предишно искане или запитване от страна на Националния архив. Те били открити, когато лични адвокати на Байдън "опаковали папки, намиращи се в заключен шкаф, за да да се подготвят да освободят офис помещенията в Центъра "Пен Байдън" във Вашингтон, окръг Колумбия". По думите на Саубър Белият дом сътрудничи на Министерството на правосъдието и Националния архив.

Министерството на правосъдието, Националният архив и мозъчният тръст не отговориха на молбата за коментар, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Байдън беше вицепрезидент при бившия президент Барак Обама от 2009 до 2017 г. В изявлението на Саубър не се споменава броят на класифицираните документи, какво съдържат те или нивото им на класификация. Според Си Би Ес обаче те не съдържат ядрени тайни. Конгресменът Джейми Раскин, водещият демократ в Комисията по надзор в Камарата на представителите, изтъкна, че адвокатите на Байдън "изглежда са предприели незабавни и подходящи действия" след намирането на документите.

Раскин добави, че е уверен: Гарланд "ще вземе безпристрастно решение за всякакви по-нататъшни действия, които може да са необходими."

Отделно правосъдното министерство проверява работата на бившия президент Доналд Тръмп със силно засекретени класифицирани документи, които той е запазил в дома си във Флорида, след като е напуснал Белия дом през януари 2021 г. На 8 август агенти на ФБР извършиха с разрешение на съда обиск в имението на Тръмп в Мар-а-Лаго. Около 100 документа, обозначени като класифицирани, бяха сред хилядите иззети записи.

"Кога ФБР ще извърши обиск в многобройните домове на Джо Байдън, може би дори в Белия дом? Тези документи определено не са били разсекретени", заяви Тръмп в публикация в социалната си мрежа късно снощи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови