Абрамович купил тайно апартамент в Тел Авив за класната на Путин

OFFNews 10 април 2023 в 12:35 2550 2

Роман Абрамович

Снимка БТА/АП

Роман Абрамович

Офшорна сметка, контролирана от руско-израелския олигарх Роман Абрамович, стои зад покупката на апартамент в Тел Авив за учителка на Владимир Путин, разкрива съвместно разследване на The Washington Post и Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), публикувано на 2 април.

То поставя под съмнение опитите на магната да омаловажи връзките си с руския президент, след като е изправен пред серия от санкции заради инвазията на страната му в Украйна, отбелязва в. Haaretz.

През 2005 г. руският милиардер от еврейски произход Абрамович купува апартамент в центъра на Тел Авив за бившата учителка на руския президент Владимир Путин Мина Юдицкая-Берлинер. Но публично разказаната история предава друга версия и в нея не фигурира името на Абрамович.

Мина Юдицкая-Берлинер, снимка: Еврейска телеграфска агенция

Версията се основава на интервю на Юдицкая-Берлинер - класна ръководителка на Путин през 60-те години на миналия век и учителка по немски език в  училище 281 в Ленинград, сега Санкт Петербург - от 2014 г. пред израелски информационен канал. По това време Путин е изправен пред международни упреци заради инвазията си в Крим, но Юдитская-Берлинер има само похвали за него. "Когато получих апартамента, се разплаках", каза тя. "Путин е много благодарен и достоен човек."

Тя заминава за Израел през 1973 г. по време на вълната от еврейска емиграция от Съветския съюз, която според Юдитская-Берлинер по онова време се характеризира с "подозрение, терор и страх".

След това Путин става офицер от КГБ в Източна Германия.

През 2005 г. руският президент се среща с нея в Израел, където тя емигрира през 1973 г., разказва „Дойче веле“. Тогава жената е над 80-годишна вдовица. По собствените ѝ думи след тази среща при нея дошъл мъж и ѝ казал, че Путин иска да ѝ купи апартамент. Няколко месеца по-късно сделката е факт. Кой говорил от името на президента Юдитская не казва.

Апартаментът е платен от кипърската офшорка на Абрамович

Авторите на разследването установяват, че покупката на апартамента за Юдитская е платена от сметката на кипърската офшорка N.P. Gemini Holdings Ltd., тайно контролирана от Роман Абрамович. Това следва от финансовите документи на друга кипърска компания, която е имала бизнес с Абрамович и чиито документи са били предоставени на разследващите.

В деня, в който Юдитска купува апартамента, тя получава 245 000 долара по сметката на компания, свързана с Абрамович. Името на милиардера не фигурира в нито един от документите, но според WP документите, оповестени по време на процеса през 2008 г., показват, че Абрамович е фактическият собственик на N.P. Gemini Holdings Ltd.

Понастоящем Абрамович е подложен на санкции на Обединеното кралство и Европейския съюз, насочени срещу руските олигарси, въведени след нахлуването на Путин в Украйна през февруари миналата година.

Говорителят на Абрамович потвърждава участието му в покупката на апартамента

Говорителят на Абрамович потвърди, че милиардерът е участвал в покупката на апартамента, но, по думите му, не го е направил по искане на Путин, а "по искане на еврейската общност". Подаръкът е бил организиран от Александър Борода, председател на Федерацията на руските еврейски общности, каза говорителят на Абрамович.

Борода потвърди това, като заяви, че лично е обсъдил покупката на апартамента с Юдитска и че след това федерацията се е обърнала към основните си дарители, за да финансират покупката. Борода не отговори защо парите са постъпили директно от офшорната сметка на Абрамович, а не от федерацията, нито защо Юдитская никога не е споменавала организацията, подчертава WP. Говорителят на Путин Дмитрий Песков не отговори на въпросите за ролята на Путин в сделката.

"Информацията за покупката на апартамента изглежда опровергава твърденията, които Абрамович и неговите представители многократно са правили през последните две десетилетия, отричайки каквито и да било финансови връзки между Абрамович и Путин", подчертава "Вашингтон пост".

"Историята с израелския апартамент перфектно показва как неписаните споразумения, намигванията и кимванията са в основата на системата от епохата на Путин - казва пред "Вашингтон пост" Андрю Вайс, експерт по Русия във Фондацията за международен мир "Карнеги", който преди това е заемал постове в Белия дом и Държавния департамент. - Магнати като Роман Абрамович не трябва да бъдат принуждавани да се грижат за дребни неща по нареждане на Путин. Те знаят точно какво се очаква от тях и твърде охотно се съгласяват."

Юдитска-Берлинер умира през 2017 г. на 96-годишна възраст. Тя завещава имота на Руската федерация, която все още е вписана като собственик на апартамента.

Абрамович е бивш собственик на английския футболен клуб "Челси" и някога е бил най-богатият човек в Израел. Разходите за апартамента биха били дреболия за милиардера, коментира The Times of Israel.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

2

поп Дръвчо

10.04 2023 в 17:49

Що ли ми се струва, че не е старата баба целта на упражнението?

870

1

Constanza

10.04 2023 в 16:22

Кипър ние престанаха ли вече с тези офшорни глупости, след като влязоха в ЕС?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки