94 мъртви в Афганистан след хвърлянето на най-голямата бомба от САЩ

OFFNews 15 април 2017 в 10:44 3155 5

Бомбата GBU-43. Снимка: wikimedia

94 души са били убити от хвърлянето на най-голямата неядрена бомба на САЩ в Източен Афганистан. Те са бойци на "Ислямска държава", а сред тях са четирима висши командири, според представители на местната власт цитирани от ДПА и БТА.

Ударът дойде на Велики четвъртък.

Според управителя на областта Ачин Есмаил Шиуар няма цивилни жертви - местното население е било евакуирано от афганистанската армия.

Американците използвали свръхмощната бомба, защото обикновена не би се справила с командния център на ИД, скрит в планински район. При удара са били унищожени 300-метров тунел, леко и тежко оръжие, твърди Министерството на отбраната на Афганистан.

Използваната "майка на всички бомби" тежи близо 11 тона. Взривната ù сила е 11 тона в тротилов еквивалент. Експлозията е била толкова силна, че земята се е разтърсила и са изпочупени прозорци на километри от мястото на удара.

След него американският генерал Джон Никълсън увери, че това е най-подходящото оръжие за атакуване на съответната цел.

"Ударът бе срещу ИД в Афганистан, но посланието е насочено към Русия и Северна Корея. А това е много опасна игра" написа Флориан Вайганд в коментар за "Deutsche Welle".

"Кой само би могъл да си го помисли: точно на Велики четвъртък, в началото на Страстната седмица, именно САЩ - самозваният пазител на християнските ценности - за първи път използваха най-мощната си конвенционална бомба", пише той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

3

Victimized

15.04 2017 в 12:42

"Аре ся некой да раздели стойността на бомбата на броя на убитите. Някъде по $1 млн. на глава. Дайте инфо."

Професоре, четох, че бомбата струвала къде 200 милиона.
Да хвърлиш толкоз пари за да убиеш разработки на ЦРУ си е национал-мазохизъм от американска страна.