9 загинали след лавина при Мон Блан (снимки)

Владимир Йончев 12 юли 2012 в 12:55 6393 0

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Девет души загинаха и още 9 бяха ранени при падане на лавина близо до френския зимен курорт Шамони в подножието на връх Мон Блан, предаде Евронюз.

Лавината е паднала в четвъртък сутринта около 7,00 часа българско време по билото на връх Мон Моди, който е популярен сред катерачите. Оттам минава маршрутът, който често е използван в летния период за достигане до най-високия връх на Алпите Мон Блан.

Трима от загиналите са французи. Останалите шест жертви са двама германци, двама швейцарци и двама испанци. Седем души все още са в неизвестност. Според информацията това са петима британци и двама испанци.

Във връзка с изчезналите полковник Бертран Франсоа, командир на жандармерията в От-Савоа, заяви, че не е сигурно, че те са под лавината. Възможно е те да са се отдалечили по-бързо от другите и да не са отнесени от снежната маса, уточни той.

В спасителната акция са включени два хеликоптера. Инцидентът е станал по време на международна експедиция, в която са участвали 28 души.

Министърът на вътрешните работи на Франция Манюел Вал съобщи, че ще посети Шамони на обяд. Той изрази голямата си тъга, но увери, че "издирването продължава за намиране на изчезналите". Връх Моди, който се издига на височина от 4465 м, е един от маршрутите, водещи към Мон Блан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови