87 жертви на атентата в Пакистан

OFFNews 31 януари 2023 в 07:35 2452 1

След атентата в Пешавар.

Снимка БТА/АП

След атентата в Пешавар.

На 87 души нарасна броят на жертвите след самоубийствен атентат в джамия, насочен срещу полицаи в пакистанската провинция Пешавар, съобщи Би Би Си. Атентатът бе извършен вчера по време на следобедна молитва в северозападния град, който се намира близо до границата на страната с Афганистан, и първоначално съобщения брой жертви беше 28.

Джамията се намира в района на полицейското управление, където степента на сигурност е повишена, и в момента се разследва как атентаторът е влязъл вътре. Това е един от най-силно контролираните от органите на реда район. Там се намира и бюрото за разузнаване и борба с тероризма. По време на атентата там са се намирали между 300 и 400 полицейски служители, съобщи по-рано пред местни медии началникът на полицията в Пешавар Мухаммад Иджаз Хан.

Пакистанските талибани отричат да са замесени в атаката след първоначалното твърдение на един от техните командири.

Премиерът на Пакистан и други лидери осъдиха нападението - едно от най-тежките в страната през последните години. "Терористите искат да всяват страх, като се насочват към тези, които изпълняват дълга си да защитават Пакистан", заяви Шехбаз Шариф. По думите му тези, които стоят зад нападението "нямат нищо общо с исляма".

Във вторник спасителите все още се опитваха да извадят погребаните в развалините поклонници, като техен говорител заяви пред BBC Urdu, че операцията ще продължи още три часа. "Спасителната операция продължава вече повече от 18 часа", заяви Мохамад Билал Файзи.

Открити са телата на още 20 души, като има опасения, че някои тела все още може да са под развалините.

Говорител на болница потвърди, че повече от 100 души остават ранени.

Пакистанските талибани - групировка, отделна от афганистанското правителство на талибаните - прекратиха примирието през ноември и оттогава насилието в страната се увеличава.

На видео, разпространено в социалните медии и проверено от Би Би Си, се вижда как половината от стената е пропаднала. Джамията е покрита с тухли и отломки, докато хората се катерят по отломките, за да избягат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови