70% от мигрантите в Европа са жертва на трафик или експлоатация

OFFNews 18 октомври 2016 в 11:23 2977 2

Снимка EPA

Повече от 70% от мигрантите, прекосили пътя от Северна Африка до Европа са станали жертва на трафик на хора, на трафик с цел получаването на органи или на експлоатация, според Международната организация за миграция.

Нейно проучването за мигрантите, пристигащи в Европа с лодки, разкрива, че близо 3/4 от интервюираните са били трафикирани или експлоатирани от престъпници по време на пътуването им.

Близо половината от запитаните (49%) съобщават, че са били затваряни и държани като пленници с цел получаването на откуп. Повечето от тези случаи са регистрирани в Либия.

Половината от мигрантите казват, че са работили без заплащане, че са били заплашвани с оръжие от работодателя си. Други споделят, че принудителният труд е бил единственият начин да бъдат освободени от пленничество или да си осигурят място на лодка, тръгваща за Европа.

Изследването разкрива и тревожна тенденция на извършването на трафик с цел осигуряване на органи или кръв: 6% от запитаните казват, че са били принудени да дават кръв или органи и с парите за органите са платили за част от пътуването.

Според изследването мъжете по-често става жертва на трафик. От организацията обаче не са задавали конкретни въпроси, свързани с принудителна проституция или сексуална експлоатация.

Резултатите показват също, че колкото по-дълго е пътуването, толкова по-голяма е вероятността човек да бъде експлоатиран или трафикиран. Мигрантите, които прекарват шест месеца или повече в път към Европа са изложени на три пъти по-голям риск от криминална експлоатация спрямо тези, които пътуват по-малко от две седмици.

Изследването е проведено в рамките на 10 месеца сред повече от 9 000 мигранти.

Паралелно е било проведено и изследване на пътя на мигрантите по средиземноморския маршрут - през Турция и Гърция. То показва, че 14% от мигрантите стават жертва на трафик и експлоатация. Около 6% са затваряни против волята им, 7% казват, че са работили без заплащане. Около 4% са били накарани насила да работят. Последните случаи са най-вече от Турция. Случаи на трафик на мигранти за органи и кръв има в Турция, Гърция, Албания, Македония и Сърбия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15256

3

mendi

18.10 2016 в 13:09

Ми като не искат да са жертва да минават през КПП-тата, а не да прескачат оградите като диверсанти!