70 000 евро са платени за убийството на словашкия журналист Ян Куциак

OFFNews Последна промяна на 01 октомври 2018 в 17:13 3553 0

Общо 70 хиляди евро са били платени за поръчковото убийство на словашкия разследващ журналист Ян Куциак и годеницата му, съобщи днес прокурор, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

По думите на специалния прокурор от сумата са били платени 50 хиляди евро. Останалите 20 хиляди евро са били опростен дълг.

Ян Куциак и Мартина Кушнирова бяха застреляни в дома си на 21 февруари. Словашките власти тогава съобщиха, че убийството е поръчково и свързано с работата на журналиста, който е разследвал корупция и връзки между местни политици и италиански мафиоти.

Убийствата предизвикаха в Словакия масови протести, уволнение на началника на националната полиция и оставката на правителството.

Четиримата заподозрени за убийството остават в ареста, стана ясно след заседание на Специалния наказателен съд. 44-годишната Алена Жужова е обвинена като поръчител, Томаш Сабо - като пряк извършител, Мирослав Марчек - като шофьор, и Золтан Андрушко - като помагач. 

Според новинарския уебсайт topky.sk на пресконференция днес словашката главна прокуратура е дала разяснения за развитието на делото. На пресконференцията са присъствали главният прокурор Яромир Чижнар, надзираващи прокурори от специалната прокуратура, началникът на националната полиция Милан Лучански и командващият силите за борба с престъпността НАКА Бранислав Зуриан.

Пред репортери главният прокурор е изказал възмущението си от опитите на политици да се месят в разследването и е подчертал, че има пълно доверие в следователите. Чижнар обещал, че обществеността ще бъде информирана за хода на разследването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови