7 г. затвор в Русия за нарушаване на карантина с фатални последствия, Австралия подготвя хората за 6 месеца ограничения

Заразените в Испания надхвърлиха 100 000, там починаха над 10 хил. души

OFFNews 02 април 2020 в 13:52 2566 0

Заразените от коронавирус в Испания надхвърлиха 100 000 души днес. Страната има повече случаи от всички останали държави по света, с изключение на Италия и САЩ. Общият им брой е 110 238, новорегистрирани са 6 120. Смъртните случаи в третата най-засегната от Covid-19 в света са 10 003, 616 от които са починали през последните 24 часа, показват данните, проследени в реално време.

Заразените по света наближават 1 милион души. Към момента те са 950 430.

Русия и Нова Зеландия днес отбелязаха най-голямото си увеличение на заразените от коронавирус в рамките на денонощие. В Нова Зеландия случаите са 89 - 76 потвърдени и 13 вероятни.

Властите в Москва обявиха, че новозаразените са 771 души, близо 600 от които са в столицата Москва, предава кореспондентът в Москва на в. "Гардиън" Андрю Рот. Увеличението е с 28% спрямо предходното денонощие. Общият брой на заразените е 3 548 души, 2 475 - в Москва. 30 са починали от усложнения, според официалната статистика.

Днес президентът Владимир Путин подписа закон, увеличаващ санкциите за нарушаване на карантината, изисквана от пациентите с коронавирус и останалите, на които е наложена самоизолация. Той засяга и разпространението на невярна информация за коронавируса и начините за превенция срещу него. Най-тежкото наказание за нарушаване на карантина е 7 години в затвор, ако действието е довело до смъртта на двама или повече души.

Данните показват възходящата линия на разпространението на Covid-19 в Русия и отразяват увеличения обхват на тестването. Москва разпореди на 12-те си милиона жители да останат вкъщи и да излизат само в случай на необходимост от медицинска помощ, пазаруване на храни, стоки от първа необходимост и лекарства или за разходка на домашното куче. Путин също се е самоизолирал и провежда срещите си чрез телеконферентни връзки, след като лекар, с когото се ръкува, даде положителен тест за коронавирус.

Австралия днес също е във фокуса на вниманието, след като обяви мерки, с които започна да подготвя населението за 6-месечни ограничения. За децата ще бъде ограничена безплатна грижа в продължение на 6 месеца, считано от 6 април, обяви премиерът Скот Морисън. Приоритет ще бъде даден за тези родители, които работят жизнено необходима в условията на кризата работа, както и за онези в уязвимите категории. 

Списъкът на политици, заразени от Covid-19 се увеличава. Днес израелският министър на здравеопазването обяви, че той и съпругата му са с положителни тестове за коронавирус и следват препоръките са самоизолация. Яков Литцман (71 г.) е близък съратник на министър-председателя Бенямин Нетаняху. И той, и съпругата му се чувстват добре, се казва в съобщение на здравното министерство. Нетаняху също се тества в понеделник, резултатът беше отрицателен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови