60 000 души са починали в Китай от COVID-19 от началото на декември

OFFNews 14 януари 2023 в 14:39 1425 0

пандемия

Снимка Getty images

COVID-19 се завърна с нова сила в Китай.

Китайските власти обявиха, че почти 60 000 души с COVID-19 са починали от началото на декември, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Според оповестената информация 59 938 човека са починали между 8 декември и 12 януари в здравни заведения в Китай. Този брой включва 5503 смъртни случая в резултат на дихателна недостатъчност, причинена от вируса, и 54 435, предизвикани от други заболявания в съчетание с COVID-19. Средната възраст на починалите е била 80,3 г.

Националната здравна комисия каза, че смъртните случаи са станали в болници, което означава, че е възможно още хора да са починали у дома.

Съобщението беше направено, след като имаше оплаквания, че правителството не публикува данни за ситуацията с пандемията. До 8 януари официалната статистика в Китай показваше 5272 смъртни случая. С новите данни официално оповестените смъртни случаи от коронавируса се увеличават повече от двойно, достигайки 10 775.

Здравната комисия заяви, че свързаните с COVID-19 хоспитализации на хора с висока температура и приема в болница по спешност са достигнали върхово ниво, след което броят на хоспитализираните пациенти е започнал да намалява.

В началото на декември китайското правителство спря да публикува данни за заразените и смъртните случаи, свързани с вируса, след като внезапно премахна антивирусния контрол. Световната здравна организация и редица държави призоваха Пекин да даде повече информация на фона на рязкото увеличаване на броя на заразените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови