500 хиляди души на антиправителствен митинг във Варшава: Европо, извинявай за нашите управляващи

Красимир Крумов 04 юни 2023 в 17:58 10640 1

Снимка Twitter / Platforma Obywatelska

В първата редица на половинмилионния протест бяха кметът на Варшава Рафал Тшасковски, лидерът на Гражданската платформа Доналд Туск и нобеловият лауреат Лех Валенса.

Половин милион души се събраха днес в центъра на полската столица Варшава на протест срещу управляващата националистическа консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) по призива на бившия министър-председател Доналд Туск, предадоха ДПА и Франс прес. Редом до Туск застана нобеловият лауреат, основател на профсъюза "Солидарност" и бивш президент на Полша Лех Валенса. 

Маршове с участието на десетки хиляди участници преминаха и по улиците и централните площади на всички големи градове в Полша, както и в европейските столици и метрополии, където има голяма полска диаспора. Това е марш на старите лисици, които седят в политиката, коментира протестите излъчения от ПиС министър-председател Матеуш Моравецки. Туск и Валенса искат да свалят правителството, обявиха от ПиС.

Демонстрантите във Варшава носеха плакати с лозунги като "Европа, извиняваме се за ПиС" и "ПиС в писоара".

Призивът на Туск, който е лидер на либералната партия "Гражданска платформа", бе подкрепен и от други опозиционни формации. В протеста се включи и носителят на Нобеловата награда за мир за 1983 г. Лех Валенса - съосновател на историческия профсъюз "Солидарност" и бивш президент на страната.

Демонстрацията отбеляза първите частично свободни избори в тогава комунистическа Полша. Произведени на 4 юни 1989 г., те са възприети като победа на продемократичното движение и "Солидарност" - първия независим синдикат в тогавашния съветски блок, и слагат край на комунистическото управление в страната, отбелязва ДПА.

"Тук сме, за да може цяла Полша, цяла Европа, целият свят да види колко сме силни, колко много от нас са готови да се борят за свобода и демокрация, както преди 30 и 40 години", заяви Туск пред събралото се множество.

Искам тук пред всички тържествено да се закълна: Отиваме на тези избори за да победим, за да потърсим сметка, за да поправим допустаните неправди и, в крайна сметка, да обедими полското семейство. Заклевам се! Можете да го наречете "клетвата на Туск", ако тази клетва ви харесва", каза бившият председател на Европейския съвет и еспремиер на Полша.

Протестът се провежда на 4 юни, в деня, когато се навършват 34 години от първите частично свободни избори в Полша след края на Втората световна война. На 4 юни 1989 година победата на "Солидарност" на парламентарни избори определя новата история и пътя на Полша в Централна Европа за следващите десетилетия.

Следващите редовни парламентарни избори в Полша трябва да бъдат произведени през октомври или ноември тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика