50 нюанса лиливо в небето над Китай

OFFNews 23 декември 2015 в 12:40 3704 3

Лилава мъгла обгърна китайския град Нанкин и предизвика паника сред населението, съобщава Guardian.

Според официална информация феноменът е резултат от пречупването на светлината при залез сред замърсения въздух в Нанкин.

Явлението за кратко се превърна в най-коментираната тема в китайския еквивалент на Twitter - Weibo.

Десетки хиляди изразиха притеснението си от случващото се в социалната мрежа. Потребителите искаха обяснение какво точно става в града им, а снимки на мъглата заляха интернет.

Гражданите обвиниха медиите в Китай, че гледат на кризата със замърсения въздух в страната през "розови очила" и не оказват натиск върху правителството за справяне с мъглите, които напоследък се наблюдават постоянно над големите градове.

Същевременно вестник Modern Express, базиран в Нанкин, се опита да успокои читателите си, като обясни, че в града не се наблюдава нов вид замърсяване, цитирайки учен от университета в града.

Ученият твърди, че отровната мъгла може да има само 3 нюанса - бяло, сиво и кафяво, и че лилавото небе не носи опасност за населението.

Нивата на замърсяване в Нанкин през последните 2 дни надхвърлят десетократно определените за безопасни от Световната здравна организация. Някои от училищата в града дори отмениха занятията си заради това.

По-рано този месец в Пекин за първи път в историята беше обявен червен код - заради опасно ниво на прахови частици във въздуха.

Вчера такъв код затвори цялата провинция Хъбей, принуждавайки фабриките в 11 индустриални града да прекратят незабавно дейността си, а учебните заведения отмениха занятията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!