50 на 50: Испания ще изисква със закон равен брой мъже и жени на важни постове

Това ще важи за правителството, избирателните листи и ръководствата на големи компании

OFFNews 04 март 2023 в 22:25 3375 2

Педро Санчес

Снимка Архив

Педро Санчес, министър-председател на Испания

Испания ще приеме закон, който ще изравнява броя на мъжете и жените на важни постове в политиката и администрацията, както и в големите компании, заяви днес испанският министър-председател Педро Санчес, цитиран от БТА.

Премиерът обяви, че е подготвен законопроект, според който паритетът става задължителен в правителството, в изборните листи и в ръководните органи на големите компании.

На следващото правителствено заседание във вторник ще одобрим закон за паритетно представителство на мъжете и жените в органите, които вземат решения, обяви социалистическият лидер на среща на неговата политическа сила в Мадрид.

Санчес заяви, че всеки от двата пола трябва да бъде равнопоставен и в правителството, и в бордовете на компаниите с персонал от най-малко 250 служители, където ще има поне 40 процента жени, обявиха правителствени източници.

Тази реформа предвижда също редуване на мъже и жени в изборните листи и цели налагане на паритет в професионалните колегии, които представляват корпорациите, както и в комисии за присъждане на награди.

За пореден път сме в авангарда на защитата на жените на европейско ниво, каза Санчес, който е начело на правителство, в което жените са мнозинство.

Испания често е смятана за еталон по отношение на правата на жените в Европа, особено след приемането през 2004 г. на закон срещу насилието, основано на пола, както и след приемането през февруари на закон за засилване на сексуалното възпитание, който дава и право на отпуск по време на месечния цикъл.

През май испанците ще гласуват на регионални и общински избори, а в края на годината ще има и парламентарен вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

05.03 2023 в 04:05

Абе докато не накарат и мъжета да раждат, няма страшно.

615

1

швейк

04.03 2023 в 23:17

то като с негърите ... няма значение дали ставаш или не ставаш, важното е да си от нашите. комунизъм в пълния му вид. а защо само на важни постове? защо няма равен брой жени хамали, заварчици, шофьори? дори в московската кочина няма такива глупости