31 жертви на експлозията в хотел в Хавана

OFFNews 09 май 2022 в 07:40 1434 0

Снимка Eduardo Ernesto Cedeño Milán/Twitter

31 са вече загиналите при взрива в хотел "Саратога" в Хавана. Спасителни екипи и вчера издирваха оцелели хора, затрупани под руините на луксозния хотел в кубинската столица след опустошителна експлозия, предаде БТА. 

Фасадата на 5-звездния хотел "Саратога", в който има 96 стаи, два ресторанта и басейн на покрива, е била сериозно повредена от експлозията, настъпила малко след 11:00 ч. местно време (15:00 ч. по Гринуич) на 6 май, отбелязва Франс прес.

В сградата е имало членове на персонала, подготвящи хотела за неговото предстоящо отваряне на 10 май. В деня на инцидента президентът на Куба Мигел Диас-Канел пристигна на място пред хотел "Саратога" и обяви, че не става въпрос за терористична атака. 

Първоначално беше съобщено за 8 загинали, но спасителните екипи установиха общо 31 жертви на експлозията. Кубинските власти съобщиха, че броят на установените жертви се е увеличил от 27 на 31.

Министерството на здравеопазването обяви, че ранените при взрива са 84, но впоследствие уточни, че пострадалите са 54. Сред загиналите има четири малки деца, една бременна жена, както и испански турист, чийто спътник е тежко ранен.

Местното здравно министерство съобщи и имената на загиналите. 24 души от ранените остават в болница.

Деветнайсет семейства досега са съобщили за изчезнали техни близки.

Преди години хотелът в неокласически стил бе обичайното място, в което отсядаха правителствени делегации и звезди в Хавана. Напоследък той бе засенчен от по-нови и модерни хотели, но запази петте си звезди, пише Ройтерс.

От две години хотелът не е работел заради пандемията и е трябвало да отвори до дни. 

Според кубинската държавна телевизия взривът в петък е бил причинен от камион, който е доставял природен газ на хотела, но не е ясно как се е възпламенил този газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови