300 млн. долара помощ за фалиралия Детройт

OFFNews 28 септември 2013 в 16:17 2825 2

Детройт, Снимка: Wikipedia
Детройт, Снимка: Wikipedia

Федералните власти на САЩ деблокират над 300 милиона долара в помощ на фалиралия град Детройт, предадоха световните агенции.

Детройт обяви фалит през месец юли. Местните власти подадоха заявление за банкрут във федералния съд при бюджетен дефицит на града, надхвърлящ 380 милиона долара и дългосрочен дълг 14 милиарда долара.

Половината от отпусканата от САЩ сума ще бъде изразходвана по програмата за разрушаването или възстановяването на изоставени къщи. 80 000 жилища са изоставени и се рушат в бившата столица на автомобилостроенето на САЩ.

30 млн. долара са за подобряване на сигурността и за по-бързо реагиране при спешни ситуации. Ще бъдат наети още полицаи, ще се модернизира оборудването на пожарникарите, приемащи обаждания при спешни ситуации.

Ръстът на престъпността в Детройт достигна невиждани за последните 40 години нива. 

В обществения транспорт ще бъдат инвестирани 140 млн. долара, 24 млн. от които ще отидат за инсталиране на камери за наблюдение.

За 60 години Детройт загуби половината от населението си. През 1950 г. в столицата на автомобилната индустрия живееха 1.8 милиона души, докато сега техният брой е 700 000. Над една четвърт от тях живеят под прага на бедността.

Детройт пострада тежко от финансовата криза и от кризата в сектора на недвижимите имоти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!