30 ранени при протест заради златна мина в Киргизстан

Вероника Шербанова 31 май 2013 в 13:01 2059 1

Протест заради златодобивна мина в Киргизстан, Снимка: ИТАР-ТАСС
Протест заради златодобивна мина в Киргизстан, Снимка: ИТАР-ТАСС

Около 30 души са ранени по време на протест заради златна мина в Киргизстан. Президентът Алмазбек Атамбаев обяви извънредно положение в района, съобщи РИА Новости.

Протестите срещу златодобивната мина на „Кумтор“ на канадската компания „Центера Голд“ започнаха във вторник, когато стотици жители на Джет-Огузкия район на страната блокираха пътя към мината и спряха подаването на електричество към нея. Участниците в протеста поискаха мината да бъде национализирана.

Полицията успя едва тази сутрин да освободи подстанция „Тамга“, окупирана от демонстрантите. Стигна се до сблъсъци между органите на реда и протестиращите, при които бяха ранени около 20 полицаи и 10 демонстранти. Десетки от организаторите на протеста бяха арестувани от полицията.

В петък президентът на Киргизстан Алмазбек Атамбаев обяви извънредно положение в района до 10 юни. Въведен е и полицейски час от 21 до 6 часа.

„Престъпните действия на организаторите и участниците в тази акция поставиха под заплаха изпълнението на бюджета на Кигизстан. Спирането на мината „Кумтор“ може да доведе до загубата на 125 млн. долара от доходите в бюджета“, заяви Атамбаев.

„Кумтор“ е една от най-доходоносните златодобивни мини в света със запаси около 700 тона злато. 100% от акциите на рудника са собственост на фирмата „Центера Голд“, регистрирана в Торонто. През последните месеци бяха подадени сигнали за множество екологични нарушения, допуснати от канадските инвеститори. Правителството поиска промяна на условията в договора с „Центера Голд“, за да може държавата да се намесва в по-голяма степен в разработването на проекта за златодобив. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!