30 години дипломатически отношения между Израел и България: Приятелство по-силно от всякога

OFFNews 06 ноември 2020 в 15:14 19621 0

През 2020 се отбелязват тридесет години от възстановяването на дипломатическите отношения между Израел и България. 

Връзката между нашите два народа е по-силна от времето, измерено в години и отбелязано в дати. Това е връзка, закалена и доказана в историческо приятелство, в нея спасяването на българските евреи през Втората световна война има доминираща роля, казва Негово Превъзходителство Йорам Елрон, посланик на Израел в България.

Тази специална връзка се символизира и от паметника на спасяването на българските евреи, който има свой близнак в Тел Авив – признание за българската смелост и олицетворение на трайните приятелски връзки между двете държави.

Тази благодарност се изразява всеки ден и изгражда образа на България държава – спасител и приятел. Това споделя Нейно Превъзходителство Румяна Бъчварова, посланик на България в Израел, във видео, създадено по повод 30-те години дипломатически отношения между двете страни.

Богата история, свети места за трите монотеистични религии, красиви пейзажи, примамливи пазари с най-доброто, което плодородната земя ражда и разбира се гостоприемни хора, допълват сходствата между двете страни, приятелските връзки днес са по-силни от всякога, допълва Негово Превъзходителство Йорам Елрон.
Важността на високотехнологичната инфраструктура е друго поразително сходство между държавите. Много хай-тек компании отварят офиси в България, привлечени от стратегическото местоположение, квалифицираната работна ръка и икономическите стратегии.

Над 250 000 израелци посещават България годишно, където се чувстват като у дома си, харесват българската култура, традиции, национална кухня.

Българи и евреи са живели много векове в хармония, сътрудничество и приятелство по българските земи. Но най-интензивната част от тези отношения е през последните 30 години, след възстановяването на дипломатическите отношения между Израел и България. Перспективите на двустранното ни сътрудничество са така светли и безкрайни, както са небето и морето, категорична е Нейно Превъзходителство Румяна Бъчварова.
Тези приятелски връзки са по-силни от всякога, потвърждава и Негово Превъзходителство Йорам Елрон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови