30 г. затвор за обида на монархията

OFFNews Последна промяна на 07 август 2015 в 14:20 3069 1

Присъда от 30 години затвор е получил тайландец, публикувал във фейсбук коментари против монархията на азиатската страна, пише в. "Гардиън".

48-годишният Понгсан Срибунпенг е обинен от военен съд за общо 6 публикация и снимки срещу крал Пхумипхон Адунядет. За всяка от тях той е получил по 10 години. 60-годишната присъда обаче е била намалена наполовина след като признал вината си.

Кралските особи на Тайланд са защитени от т.нар. lèse-majesté закон, по силата на който всеки акт на оскърбление на монархията се наказва с до 15 години лишаване от свобода.

Според адвоката на Срибунпенг това е рекордна присъда, а клиентът ѝ няма да може да я обжалва.

От правозащитната организация iLaw заявяват, че броят на наказаните за обида към монархията е нараснал рязко след като през 2014 г. тайландски генерали свалиха от власт избраното правителство. В момента се водят 56 дела за подобни случаи срещу само 2 такива преди преврата. Критици на закона твърдят, че той се използва за справяне с  политически врагове.

През юли мъж с психически проблеми е получил 5 години затвор, защото е скъсал портрет на краля и кралицата. 

Законът е толкова строг, че дори припомняне на детайлите от минали нарушения може да бъде сметнато за престъпление. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.08 2015 в 14:41

Я бързо един урок по демокрация , как така ще се потъпкват правата на гражданите ? Или няма понеже с травеститите са си решили проблема с либерализма и няма какво повече да се иска , основното го имат , или пък понеже нямат петрол , или пък понеже една сюрия корпорации си произвеждат там стоките за жълти стотинки , бе няма значение , че се свалят демократично избрани правителства те явно критериите за освобождаване са други ....