3 почивни дни за коронацията на крал Чарлз III

OFFNews 23 януари 2023 в 09:34 1498 0

Крал Чарлз III

Снимка Getty Images

Крал Чарлз III

Три почивни дни - уикенд плюс понеделник - ще имат британците за церемонията по коронацията на крал Чарлз III.

Късно в събота Бъкингамският дворец обяви подробности за тридневното празненство през май, което ще съперничи на платинения юбилей на кралица Елизабет II през юни миналата година. Сред акцентите са: концерт на звезди в замъка Уиндзор, поредица от улични партита в цялата страна и национална доброволческа кампания, наречена "Голямата помощ".

Мащабът на тържествата изглежда изненадващ, тъй като по-рано дворецът беше посочил, че заради кризата с инфлацията Чарлз иска по-сбита церемония в сравнение с тази на майка си. Според запознати с планирането обаче британското правителство разглежда уикенда на коронацията като възможност да се повдигне духът на нацията след тежката зима и насърчава кралското семейство да проведе бляскава церемония.

Очаква се дворецът все пак да съкрати службата, която ще се състои на 6 май в Уестминстърското абатство и ще бъде водена от архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби. Ще бъде намален списъкът на гостите и ще отпаднат някои от най-старинните ритуали на церемонията, която датира отпреди близо 1000 години. Много от познатите елементи на този спектакъл - грандиозно шествие до двореца от абатството със златна карета и поява на краля и семейството му на балкона - ще останат. И тъй като в понеделник, 8 май, британците ще имат почивен ден в чест на новия крал, дворецът предвижда два допълнителни дни за празненства.

"Техни Величества кралят и кралицата-консорт се надяват, че уикендът на коронацията ще даде възможност да прекарате време и да празнувате с приятели, семейства и общности в Обединеното кралство, кралствата и Общността на нациите", се казва в изявление на двореца, публикувано в събота вечерта.

В неделя, 7 май, поп и рок звезди ще се присъединят към коронационния хор в замъка Уиндзор за концерт. Все още не е известно кой ще пее, но ако юбилейният концерт на кралицата е показателен - в него участваха Алиша Кийс, Дюран Дюран, Род Стюарт и Брайън Мей, китаристът на Куин, то съставът ще бъде силен.

В съответствие с желанието на Чарлз, хорът ще включва представители от групи, съставени от глухи хора, бежанци и хора от L.G.B.T.Q. Концертът ще завърши с общонационален светлинен спектакъл с лазери и дронове.

Дворецът засега остави без отговор някои важни въпроси, свързани с коронацията, и не на последно място - дали по-малкият син на краля, принц Хари, и съпругата му Меган ще бъдат поканени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика