24 г. затвор за бившия президент на Южна Корея

OFFNews 06 април 2018 в 11:05 2990 0

Снимка БГНЕС

Пак Гън Хе

На 24 години затвор беше осъден бившият президент на Южна Корея Пак Гън Хе.

Тя не присъства на произнасянето на присъдата. Пак Гън Хе открито бойкотира съдебния процес срещу нея, твърдейки, че съдът не ѝ предоставя честен процес.

Властите позволиха произнасянето на присъдата на бившия президент да се излъчва на живо по южнокорейската национална телевизия. Причината, която посочиха, е големият интерес към процеса.

Скандалът около Пак Гън Хе и Чой Сун Сил се разгоря през 2016 година, след като Пак поднесе публично извиненията си за изтичане на информация към близката й приятелка Чой Сун Сил, която не е назначена на никакъв пост в апарата на президента, но е имала достъп и е нанасяла корекции по десетки текстове на речи и изказвания на държавния глава, преди те да бъдат произнесени. По този начин Пак е предоставяла на Чой влияние над икономиката и политиката на страната, включително и по отношение на конфронтациите със Севера. Чой се е намесвала още в кадровите назначения и в работата на администрацията на президента.

Освен това близката приятелка на Пак е използвала влиянието си, за да принуждава големи корпорации да дават милиони като дарение на обвързаните с нея фондации. Според редица публикации от международните медии, става дума за средства, възлизащи на над 72 млн. долара.

Откритията предизвикаха един от най-големите политически скандали в историята на Южна Корея и най-мащабните демонстрации от въстанието в Куанджу през 1980 година насам, които доведоха и до позорното сваляне на Пак от власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови