227 загинали при двата труса в Иран (снимки)

12 август 2012 в 09:10 2101 0

227 загинаха при земетресенията в Иран. Снимка: ЕПА / БГНЕС
227 загинаха при земетресенията в Иран. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Броят на загиналите при двете мощни земетресения в северозападен Иран достигна 227 души, като ранените са 1380, съобщи агенция ИСНА.

Първоначално данните бяха за над 250 загинали и над 2000 ранени. По-късно обаче официалните власти коригираха броя на жертвите и ранените при бедствието.

Вътрешният министър на Иран Мустафа Мохамад Наджар, който предостави данните, добави, че „търсенето и спасителните операции са преустановени и сега действаме, за да осигурим подслон и храна на оцелелите”.

Два труса с магнитуд 6,2 и 6 разтърсиха региона на северозападния град Табриз в събота следобед. Двете земетресения са били в интервал от 11 минути. 

След двете последователни земетресения от 6,2 и 6,0 степен по Рихтер са последвали 55 вторични труса. 

Епицентърът е бил на 10 км под земята и на 60 км североизточно от град Табриз, по-точно между по-малките градове Ахар и Варзаган. 

Най-сериозни последици от двата труса са нанесени в градовете Харис и Варзаган в източната провинция, известна като ирански Азербайджан.

Самият град Табриз, където живеят около 1,5 млн. души, е останал сравнително незасегнат от трусовете.

Над 60 села в ударения район обаче са почти изравнени със земята, тъй като къщите там не са особено стабилни. 

Спасителните работи продължават, като се издирват още оцелели, за които се предполага, че се намират под срутени постройки. Голяма част от загиналите са от селски райони.

На много места телефонните връзки са прекъснати и липсва точна информация за пострадалите и нанесените щети от бедствието.

Иран е разположен между основните разделителни линии на арабската и евразийската тектонски плочи, които са изключително сеизмично активни.

През 2003 г. земетресение в югоизточния град Бам отне живота на 30 000 души, а през 1990 г. над 50 000 души загинаха при трус до Каспийско море.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови