22-годишен шлосер е осъден на 13 г. затвор за първия в Русия палеж на военен офис за наборна служба

OFFNews 15 март 2023 в 15:58 4207 1

Бутилин

Снимка SOTA

Кирил Бутилин

Втори западен военен окръжен съд осъди 22-годишния шлосер Кирил Бутилин на 13 г. затвор със строг режим за подпалване на офис за военна регистрация в Луховиц, Московска област. Това е първият случай на палеж на военен офис за регистрация и наборна служба от началото на войната в Украйна, за който се съобщава в медиите.

Срещу Бутилин са повдигнати обвинения по три члена от руския наказателен кодекс - тероризъм, вандализъм и публични призиви за терористична дейност, посочва Би Би Си.

Подпалването, в което е обвинен шлосерът, е извършено на 28 февруари 2022 г. 

Според "Московский комсомолец" на 28 февруари Кирил Бутилин разбива прозорците на службите за военна регистрация и набор на военнослужещи в Зарайск и Луховиц и хвърля по тях две бутилки с коктейл "Молотов". Освен това вратите на службите са били боядисани в цветовете на украинското знаме и върху тях е бил изписан пацифистки лозунг.

Бутилин е задържан едва на 8 март, а няколко дни по-късно успява да избяга от полицейския участък. Според "Ведомости" той е планирал да отиде в Литва и да получи там политическо убежище, но е бил задържан от беларуски граничари на контролно-пропускателен пункт в Гродненска област.

През последните месеци в Русия наказателни дела за опити за палежи на военни поделения се водят по членове за терористични актове. В първите месеци на инвазията подобни действия се разглеждаха по наказателния член за хулиганство.

Най-дългата присъда по подобен случай досега е в Нижневартовск - Владислав Борисенко получава 12 г. за подпалването на офис за военна регистрация в Нижневартовск в края на януари.

В понеделник жителят на Углич Денис Попов е осъден на 8 г. затвор за подобни действия по част 1 на член 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация. Освен това съдът призна Попов за виновен за публични призиви към екстремистка дейност в интернет. Присъдата е постановена от същия Втори западен военен окръжен съд, който е разгледал и делото "Бутилин".

Броят на палежите на офиси за военна регистрация и наборна служба в много региони на Русия се е увеличил значително след нахлуването на руските войски в Украйна. Офиси са били подпалвани в Москва, Санкт Петербург, Новосибирск, Калининград и много други градове.

През есента на 2022 г. в Русия започна нова вълна от подобни инциденти след обявяването на мобилизация. В края на септември Владимир Цимлянски, говорител на руския Генерален щаб, предупреди, че подобни престъпления могат да се разглеждат като "терористични актове или като публични призиви за терористични дейности".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!