22 години от атентатите на 11.09.2001 г.

OFFNews 11 септември 2023 в 13:11 710 0

Паметник на Световния търговски център

Снимка Pixabay

Паметник на Световния търговски център, Ню Йорк

Днес Америка отбелязва 22–ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г. Това са терористичните актове с най-много жертви в американската история, предаде Асошиейтед прес. 

Честванията ще се проведат на местата, които са били атакувани преди 22 години -  Световния търговски център в Ню Йорк, Пентагона и Шанксвил, Пенсилвания. Възпоменателни прояви ще има и в Аляска.

Президентът Джо Байдън ще присъства на церемония във военна база в Анкъридж, Аляска. Той ще посети северозападната част на щатите след пътуването му до Индия и Виетнам. Това е напомняне, че терористичната атака на 11 септември 2001 г. е покосила и едно от най-отдалечените кътчета на страната. 

Атентатите с отвлечени самолети отнеха живота на близо 3000 души и промениха американската външна политика, както и страховете на хората.

"В този ден ние бяхме една страна, една нация, един народ, точно както трябва да бъде. Това беше усещането – че всички се събрахме и направихме каквото можем, където бяхме, за да се опитаме да помогнем", коментира Еди Фъргюсън, началник на пожарната служба в окръг Гучланд във Вирджиния.

Районът се намира на повече от 160 км от Пентагона и на три пъти по-голямо разстояние от Ню Йорк, но усещането за свързаност е вградено в местния мемориал с парчето стомана от разрушените кули близнаци на Световния търговски център.

Преобладаващо селският окръг с население от 25 000 души ще проведе две възпоменателни годишнини - сутрешна служба, фокусирана върху първите, които са реагирали непосредствено  след атаката, и вечерна церемония в чест на жертвите.

Други общности в цялата страна отдават почит с минута мълчание или бдения със свещи.

В Кълъмбъс, Индиана, диспечери на 911 излъчиха възпоменателно съобщение до полицията, пожарната и радиостанциите на EMS в целия град с население от 50 000 души, който също така провежда публична възпоменателна церемония.

Момчета и момичета скаути вдигат и спускат знамето на честване във Фентън, Мисури, където се намира "Мемориалът на героите", който включва парче стомана от Световния търговски център и плоча в чест на Джесика Лий Сакс, една от жертвите на атента. Някои от нейните роднини живеят в предградието на Сейнт Луис с 4000 жители.

"Ние сме малка общност, но за нас е важно да продължим да помним тези събития. Не само 11 септември, но всички събития, които ни правят свободни", казва кметът Джо Маурат.

Много американци ще отбележат годишнината, полагайки доброволен труд в деня, обявен от Конгреса за Ден на патриота и Национален ден на служба и възпоменание.

Вицепрезидентката Камала Харис се очаква да присъства на церемонията в Националния мемориал, посветен на събитията от 11 септември. На нея не се предвиждат изказвания на политически фигури. Вместо това близки на жертвите ще участват в прочитането на имената на загиналите, което обикновено продължава около час.

Джо Байдън ще бъде първият президент, който ще отбележи 11 септември в Аляска. Очаква се първата дама Джил Байдън  да положи венец пред Мемориала на 11 септември в Пентагона.

В Пенсилвания, където се разби един от отвлечените самолети, е планирано възпоменание и поднасяне на венци в Националния мемориал на Полет 93 в Стоустаун. Очаква се в него да участва съпругът на Камала Харис, Дъг Емхоф.

Мемориалният сайт ще предлага ново образователно видео, виртуална разходка и други материали, които учителите да използват в класните стаи. Педагози с общо над 10 000 ученици са се регистрирали за достъп до безплатната програма "Национален ден на ученето", която ще бъде достъпна до есента, казват организаторите.

"Трябва да предадем думата на следващото поколение", казва говорителят на мемориала Катрин Хостетлър, рейнджър от Националния парк.

Атентатите от 11 септември 2001 г.

Атентатите са поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон.

Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка „Ал-Кайда“ отвличат 4 пътнически самолета.

Похитителите умишлено разбиват два от тях в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа кулите се сриват до основи.

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния.

Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон.

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява.

Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!