21 убити при сблъсъци между хиндуисти и мюсюлмани в Делхи (обновена)

OFFNews Последна промяна на 26 февруари 2020 в 09:06 1863 0

21 души са били убити в Делхи при сблъсъци между хиндуистки и мюсюлмански групи, предаде Би Би Си. Съобщава се за 189 ранени.

Безредиците в столицата на Индия продължават за трета поредна нощ. Те са най-смъртоносните в страната от десетилетия.

Сблъсъците избухнаха за първи път в неделя между протестиращи "за" и "против" нов закон за придобиване на индийско гражданството.

Според очевидци тълпа от близо 50 мъже е започнала да хвърля камъни по джамиите. След което са влезли в тях и са ги разграбили.

Мъжете са били въоръжени с прътове, пистолети и камъни. По време на нападението в една от джамиите са били нападнати и деца. Част от децата са били спасени, а останалите са с тежки наранявания. 

"Видях 15-годишно момче с тежки наранявания на главата и краката. Той не можеше да ходи и твърдеше, че е бил нападнат", заяви жител на града.  

Вчера седем души загинаха по време на сблъсъци между привърженици и противници на закона, за който се смята, че ще ощети 200 млн. мюсюлмани в Индия.

Приетите от индийския парламент поправки позволяват на немюсюлмани - бежанци от съседните Афганистан, Пакистан и Бангладеш, да получат индийско гражданство по облекчена процедура, ако са жертва на режима в своите страни. Това предизвика недоволството сред индийските мюсюлмани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови