2023 г. е годината с най-голям брой загинали мигранти, предупреди ООН

Корабокрушенията са основна причина за смъртта на мигранти

OFFNews 26 март 2024 в 19:07 643 0

Лодка с мигранти пристига на Канарските острови

Снимка БТА

Лодка с мигранти пристига на Канарските острови

Повече от половината мигранти, които са загубили живота си през последното десетилетие на път за други държави, са загинали в морето, което се равнява на над 36 000 смъртни случая, показва публикуван днес доклад на Международната организация по миграция (МОМ), цитиран от Франс прес.

"Капацитетът за издирване и спасяване на мигранти, изпаднали в беда в морето, трябва да бъде повишен, за да се подпомогне спасяването на човешки животи", добавя тази агенция на ООН при представянето на доклад, анализиращ смъртните случаи и изчезванията на мигранти през последните десет години.

Според проекта на МОМ "Изчезнали мигранти" от 2014 г. насам в света са регистрирани над 63 000 случая на загинали или изчезнали мигранти. Действителният брой обаче вероятно е много по-висок поради трудното събиране на достоверни данни, отбелязват авторите.

Почти 60% от загиналите на път за други страни мигранти са се удавили в резултат на корабокрушения, допълва МОМ, която вече публикува част от доклада си в началото на месеца. Много хора са загинали при масови корабокрушения и телата им не са открити.

Повече от 27 000 от смъртните случаи в морето са настъпили в Средиземно море, през което преминават много мигранти, опитващи се да достигнат от Северна Африка до Южна Европа.

Повече от две трети от хората, чиято смърт е документирана в рамките на проекта "Безследно изчезнали мигранти", не могат да бъдат идентифицирани, което е болезнено за семействата на жертвите, отбелязва МОМ. Друг извод от доклада е, че повече от един на всеки трима мигранти, чийто произход може да бъде установен, е дошъл от страна, в която се води война, казва агенцията, един от чиито приоритети е да работи с правителствата "за улесняване на безопасните, редовни и организирани канали за достъп, за да се избегне ненужната загуба на човешки живот".

През 2023 г. по света са загинали над 8500 мигранти, което я прави най-смъртоносната година, откакто МОМ е започнала да събира тези данни. През юни край Гърция се случи едно от най-тежките корабокрушения в Източното Средиземноморие през последните години, когато се преобърна риболовен кораб, идващ от Либия. От всички на борда, чийто брой е бил около 750 души, оцеляха само 104 и бяха открити 82 тела.

Засега данните за 2024 г. не са по-обнадеждаващи, предупреждава организацията. Броят на пристигащите по средиземноморския маршрут е намалял спрямо 2023 г., но "броят на смъртните случаи е почти толкова голям, колкото и миналата година".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!