2000 евро еднократна помощ за всяко новородено в Гърция

OFFNews Последна промяна на 29 януари 2020 в 11:40 928 1

Гръцкият парламент прие законодателни промени, с които ще се отпускат по 2000 евро еднократна помощ за всяко родено дете в страната след 1 януари тази година, съобщи АНА-МПА. Разпоредбата беше приета от всички парламентарни групи, освен от МеРА25, която се въздържа.

Условието за отпускане на помощта е майката да пребивава постоянно и законно в Гърция, пише в. "Етнос".

С приетия закон се променят и критериите за отпускане на три основни социални надбавки - за дете, за жилище и за планински и необлагодетелствани райони. Имигрантите, които живеят законно в Гърция, ще се нуждаят от 12 години данъчна регистрация, за да получават надбавки за дете и за жилище. Досега срокът беше 5 години. 

Освен това, като допълнителен критерии се въвежда задължителното посещаване на училище от непълнолетните деца в семейството. 

Новите мерки са за справяне с демографската криза в страната. Демокрафската криза стана особено неблагоприятна след началото на икономическата криза - от една страна, намаля средният брой деца, които ражда една жена в Гърция, а от друга - над половин милион гърци напуснаха страната в търсене на работа и по-осигурен живот.

От 2011 г. страната има отрицателен прираст. През 2017 г. ражданията са били около 88 хиляди, а смъртните случаи - над 124 хиляди.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2037

1

NelSun

29.01 2020 в 14:57

Тук ако се приеме такава помощ, някои хора рязко ще забогатеят.