Quantcast

20 жени в местната власт на Саудитска Арабия

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2015 в 08:25 2035 1

Двайсет жени са избрани в местната власт в Саудитска Арабия, след като на вота в събота жените за първи път получиха избирателни права в кралството, предаде АП. 

Близо 7000 кандидати, от които 979 жени, участваха в надпреварата за места в общинските съвети, които са единствените органи на властта, избирани от саудитските граждани. На предишните две гласувания за общински съвети през 2005 и 2011 г. можеха да участват само мъже, припомня бТВ. 

Двайсетте избрани кандидатки представляват едва 1% от почти 2100-те места, определени за заемане чрез гласуване. Дори ограниченият успех обаче се смята за сериозен напредък. Още повече, че още 1050 места се определят с одобрението на краля, който може да използва властта си, за да осигури по-голямо представителство на жените.

САЩ приветстваха изборите, Държавния департамент определи това като "важна стъпка за Саудитска Арабия по пътя към изборен процес, който да включва по-широк кръг от обществото и благодарение на който всички граждани да бъдат представени в органите на властта, отговорни пред населението".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.12 2015 в 14:11

K'ви избори, к'ви пет лева... Няма ли да го изпарят т'ва котило на терористи най-накрая? Нека пуснат Ким Чен, да си тества водородната бомба над тия.