Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

20-годишен разкрил изтеклите документи за войната в Украйна

OFFNews 13 април 2023 в 08:37 4599 1

Страдата на Пентагона

Снимка Архив

Пентагонът прави оценка на нанесените щети

Човекът в основата на изтичането на американски класифицирани документи за войната в Украйна, довело до разследване на службите за националната сигурност в САЩ, е 20-ина годишен мъж, работил във военна база, съобщи в. "Вашингтон пост", като се позова на членове на неговата онлайн чат група.

Младият мъж споделил класифицираната информация с група в платформата за незабавни съобщения "Дискорд" . В групата имало около двадесет и пет мъже и младежи, които споделяли "обща любов към оръжията, военното оборудване и Бог“, пише изданието.

Вестникът базира информацията си, в която не се споменава името на извършителя, върху интервюта с двама членове на чат групата в "Дискорд".

Министерството на отбраната и министерството на правосъдието не са отговорили на искане на Ройтерс за коментар, информира БТА. 

Миналата седмица министерството на правосъдието започна официално наказателно разследване, след като въпросът беше повдигнат от Пентагона, който прави оценка на щетите, нанесени от вероятно най-зловредното изтичане на американска класифицирана информация през последните години.

Един от източниците на "Вашингтон пост" описва младия мъж като човек, уважаван от членовете на чат групата.

"Той е в добра форма. Силен е. Въоръжен е. Обучен е. Почти всичко, което можете да очаквате от един първокласен филм", каза член на чат групата, който не е навършил 18 години и говори при условие за анонимност с разрешението на майка му, съобщава "Вашингтон пост". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews