19 загинали след кюрдски атаки в Турция

Елица Мартинова 05 август 2012 в 12:57 1150 0

19 загинали след кюрдски атаки в Турция, Снимка: Reuters
19 загинали след кюрдски атаки в Турция, Снимка: Reuters

Най-малко 19 души са загинали, след като кюрдски бунтовници атакуваха пропускателен пункт по югоизточната граница на Турция в събота вечер.

Малко след полунощ екстремисти са изстреляли ракетни установки срещу армейски пункт в провинция Хакари.

Турските войски са отвърнали на удара с пограничното си оборудване и с военни самолети. Те са обстрелвали атентаторите и са бомбардирали възможните им пътища за бягство.

Според местния губернатор Орхан Алимоглу при нападението са загинали шестима войници, двама пазачи и 11 кюрдски бунтовници. Други 15 души са били ранени при инцидента.

Атентаторите най-вероятно са от Кюрдската работническа партия. Тя се смята за терористична организация в Европа и САЩ. Голяма част от нейните членове се укриват в Ирак.

Броят на сблъсъците между кюрдските бунтовници и турската армия зачестиха през изминалата година. Поредица от инциденти през юни отнеха живота на десетки души.

Началото на партизанската кампания бе през 1984 г. в югоизточна Турция, където е етническият център на кюрдите. В началото те настояваха за обособяване на независима държава. Макар вече да са отхвърлили тази цел, в момента екстремистите твърдят, че се борят за своите обществени и културни права.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!