19-годишен футболист е един от падналите от американския самолет афганистанци

OFFNews 20 август 2021 в 12:15 6510 1

Снимка Главна дирекция "Физическо възпитание и спорт" - Афганистан

19-годишният афганистански футболист Заки Анвари е един от хората, които се вкопчиха в излитащ от Кабул американски самолет и загубиха живота си, падайки от него във въздуха. Потвърждение за самоличността му дадоха афганистанските власти, цитирани от Би Би Си. Те допълниха, че Анвари е играел за националния младежки отбор на страната си.

Драмата се разигра на 16 август, ден, след като талибаните превзеха Афганистан и хиляди се опитаха да се спасят на контролираното все още от американците международно летище "Хамид Карзай". Видео с падащи от самолета две тела излъчи "Ал Джазира". Впоследствие катарската телевизия го свали.

Най-малко 12 са жертвите в хаоса на летището от неделя насам, стана ясно вчера. Някои от тях са били стъпкани.

Кризата в Афганистан започна с изтеглянето на американските и съюзническите сили на НАТО. То бе анонсирано от американския президент Джо Байдън на 8 юли.

Местни медии потвърждават видяното на кадрите на сваленото вече видео - че загиналите, паднали от американския самолет, са двама. Американските ВВС потвърдиха, че човешки останки са били намерени по колелата на самолет. Той кацнал аварийно в Катар, след като екипажът не успял да прибере колесника във въздуха.

Афганистанската Главна дирекция "Физическо възпитание и спорт" почете паметта на Анвари чрез Фейсбук. "Нека почива в мир в рая, молим се на Бог за неговите семейство, приятели и съотборници", се казва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови