18-годишно момче ще лети в космоса с Джеф Безос

OFFNews 16 юли 2021 в 10:36 1959 0

Снимка Twitter - Blue origin

Мистериозният кандидат, платил 28 милиона долара за 11-минутното пътуване до ръба на космоса с Джеф Безос, няма да участва в полета на "Блу Ориджин" на 20 юли, съобщиха от компанията.

Кандидатът, пожелал анонимност, се е отказал заради "организационни конфликти" и ще заеме мястото в бъдещи мисии.

Вместо него 18-годишният Оливър Деймън ще полети заедно с Джеф Безос, брат му Марк Безос и 82-годишната Уоли Фънк, обучавана за астронавт през 1959 г. като част от космическата програма на НАСА Мъркюри 13.

Деймън е бил участник в търга, класиран за втория полет. Говорител на "Блу Ориджин" заяви, че е преместен напред, когато мястото се е освободило. Компанията не съобщава колко струва мястото, купено от бащата на бъдещия астронавт - Джос Деймън. Той е основател и главен изпълнителен директор на инвестиционната компания "Съмърсет кепитъл партнърс" със седалище в Нидерландия.

Деймън, който ще бъде студент в Университета в Утрехт от тази есен, ще стане най-младият човек, летял някога в космоса, докато Фънк ще стане най-възрастният.

Това пътуване ще отбележи първия в историята полет на суборбиталната космическа туристическа ракета на "Блу Ориджин" наречена "Ню Шепърд" и компанията използва това, за да организира голямо наддаване на живо за местата миналия месец.

Офертата от 28 милиона долара беше далеч по-висока, отколкото повечето очакваха. "Блу Ордиджин" дари парите на своята неправителствена организация "Клуб за бъдещето", фокусирана върху насърчаването на науката и технологичното образование сред децата.

„Клуб за бъдещето“ на свой ред дари 19 милиона долара от тези пари на различни космически организации с нестопанска цел, включително „Брук Оуенс“ - фонд за стипендии за жени в областта на технологиите, и прочутия, но затруднена във финансов план космически лагер в Алабама.

През последните 10 години "Блу Ориджин" проведе редица успешни тестови полети на ракетата, които бяха напълно автоматизирани и досега без екипаж. Миналият месец компанията обяви, че най-после са готови да планират пътнически полет и Безос ще лети на първата мисия. 

Според уебсайта на компанията има малко ограничения за това кой може да лети на борда на "Ню Шепърд": кандидатите трябва да са навършили 18 години, да са в достатъчно добра физическа форма, за да изкачат седем реда стъпала за минута и половина, да са високи между 152 и 195 см и с тегло от 50 до 100 кг. Кандидатите трябва да могат да затягат от откопчават коланите на седалките за по-малко от 15 секунди, да прекарат час и половина закопчани в затворена капсула и да издържат на съпротивление 5,5G по време на спускането. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови