17 са загиналите в небостъргача в Лондон, много хора още се издирват (обновена)

Саниране с полиетиленови материали е причината сградата да пламне толкова бързо, твърди Би Би Си

OFFNews 15 юни 2017 в 10:43 11460 1

Снимка Туитър

17 са потвърдените жертви, а много хора все още не са открити в големия пожар в небостъргача Grenfell Tower в Лондон, съобщиха властите.

Екипи на пожарната са работили цяла нощ в опит да овладеят пожара в жилищната сграда в северната част на Кенсингтън.

Пожарът избухна около 1 ч. миналата нощ.

Спасени са 65 души. 34 са настанените в болница, 18 от тях са в много тежко състояние. Очаква се броят на жертвите да нарасне.

При избухването на пожара в сградата е имало няколкостотин души. В Grenfell Tower има 120 апартамента. 

До момента причината за бедствието не е уточнена. Министър-председателят Тереза Мей обеща пълно разследване на трагедията. 

Обществеността в Кенсингтън откликна много активно в подкрепа на пострадалите. 44 жилища в района бяха предоставени за ползване на останалите без дом, хората носят храна, дрехи, одеяла и други вещи от първа необходимост.

"Точно в такива случаи нашето общество реагира по най-добрия начин. Тогава разбираш колко е добре да живееш в Англия и да си лондончанин", казва пред Би Би Си един от доброволците, помагащи на място.

Хората изразяват и възхищението си от работата на спасителните екипи - пожарна, полиция, медици и др.

Журналистът на Би Би Си Крис Кук поддържа тезата, че пожарът се е разпространил бързо по цялата сграда заради материалите, с които тя е била санирана през 2015 г. В основата им има полиетилен. Като алтернатива за тази цел могат да се ползват материали с минерално ядро. Според журналиста пожари в сгради със същото външно покритие е имало и във Франция, ЮАР и Австралия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови