17-годишен е стрелецът в училището в Тексас, мотивите му все още не са ясни

OFFNews 19 май 2018 в 08:59 7964 0

Снимка Twitter

17-годишен ученик е стрелецът от училището в Санта Фе, Тексас. При стрелбата в училището загинаха 10 души, а други 10 бяха ранени. 

Все още не са ясни мотивите на стрелеца, който беше идентифициран като Димитриос Пагорчийз. Смята се обаче, че той е планирал нападението от известно време,като дори се е хвалел за намерението си, но не са му обърнали внимание.

Според открити на компютъра му и в дневника му записки той е искал да се самоубие след стрелбата, но в крайна сметка се е предал на властите и в момента се намира в ареста. Той е обвинен в убийство при утежняващи обстоятелства, което може да доведе до смъртно наказание.

Пагорчийз е използвал полуавтоматичен пистолет и пушка с отрязана цев. Следователите все още установяват дали пушката е била законно притежавана, след като първоначално бе съобщено, че оръжията са на баща му.

В колата на Пагорчийз и в училището са намерени експлозиви, включително самоделни бомби, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Приятели го описват като по-скоро затворен, спортист, който е казвал, че иска да притежава оръжие, но не е давал основание да се смята, че е склонен към насилие.

При нападението беше ранен полицай, който опитал да спре младежа. Една от жертвите е учителка, работила по заместване.

Президентът Доналд Тръмп е наредил американските националните флагове да бъдат спуснати наполовина в знак на уважение към паметта на загиналите при стрелбата в училището в Санта Фе.

Знамената ще останат спуснати до залез слънце на 22 май. Заповедта важи за Белия дом, всички обществени сгради и територии, военни постове, бази и кораби, както и за американските посолства, консулства и други обекти в чужбина.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза след нападението в Санта Фе, че администрацията на Тръмп продължава да проучва кои са "най-добрите начини за предпазване на децата в цялата страна", съобщи Ройтерс.

Сандърс каза, че другата седмица ще се събере комисията за сигурност в училищата.

Трагедията в Санта Фе е най-смъртоносното нападение в американско училище след 14 февруари, когато бивш ученик бе арестуван за убийството на 17 души в гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркланд. Случилото се мобилизира хиляди хора да се включат в общонационално движение с искане за промени в законите за огнестрелните оръжия.

След събитията в Тексас ученичката от Паркланд Джаклин Корин написа в Туитър, че скърби за учениците в Санта Фе, че чувството, което никой не бива да изпитва, й е толкова познато и искрено съжалява, че тази "епидемия" е засегнала и техния град.

Тя насочи гнева си и към президента Тръмп.

"Нашите деца ги УБИВАТ, а вие гледате на това като на игра. Това е 22-ата стрелба в училище само тази година. НАПРАВЕТЕ НЕЩО", написа тя, а съученикът й Дейвид Хог, помагал й да организира движението "Никога повече" предрече, че сега политиците ще отидат в училището в Тексас, за да вдигнат рейтинга си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови