15 затворници от Гуантанамо предадени на ОАЕ

OFFNews Последна промяна на 16 август 2016 в 10:11 2318 1

15 души бяха освободени от затвора в Гуантанамо и превозени до Обединените арабски емирства. Това е най-големият трансфер на затворници по време на управлението на американския президент Барак Обама.

12 от тях са йеменски граждани, а трима са афганистанци. След предаването им на ОАЕ броят на задържаните в лагера в залива в Югоизточна Куба намалява до 61.

Повечето са били задържани повече от десетилетие, без срещу тях да е било повдигнато обвинение и без да е водено дело.

Обама се надяваше да затвори лагера през първата година от управлението си, но това не се случи. Той среща и опозиция в лицето на много републиканци и на някои от демократите.

"В борбата си да затвори Гуантанамо администрацията на Обама увеличава риска за живота на американците. Още веднъж закоравели терористи са освободени и изпратени в чужди страни, където ще бъдат заплаха", каза републиканецът Ед Ройс, председател на комисията по външните работи.

На противоположното мнение са от международната правозащитна организация Amnesty International. В Гуантанамо се държат хора практически докато умрат. Ако затворът продължи да съществува, това ще означава, че правителството пренебрегва въпроса за спазването на човешките права. Това отслабва способността на правителството да се бори срещу мъченията и произволното задържане, каза Норийн Шах, директор на "Амнести" в САЩ.