15 точки на Навални за войната и Украйна, опозиционерът публикува политическата си платформа

Признаване на границите от 1991, репарации за Киев и разследване на военните престъпления включва визията на политика за след войната

OFFNews 20 февруари 2023 в 16:11 4088 4

Снимка Meduza

Алексей Навални

15 принципа на своята политическа платформа за войната, следвоенното устройство на Русия и признаване на Украйна в границите й от 1991 година (с крим) публикува от Изправителната колония (затвор) №6 в Мелехово опозиционният руски политик Алексей Навални.

Дни преди годишнината от руското нахлуване в Украйна „Медуза“ публикува принципите на политическата платформа на Украйна, която се занимава с въпросите на войната и следвоенното устройство на руската федерация: „Максимално кратко формулирах моите, и надявам се на много повече нормални хора политическа платформа“, казва навални, цитират от изданието.

Според него това са „15-те точки на гражданина на Русия, желаещ благото на страната си“. Ето и пълното изявление на руския политик:

Какво беше това и какво имаме сега?

1. Президентът Путин отприщи несправедлива агресивна война срещу Украйна под нелепи предлози. Той отчаяно се опитва да придаде на тази война статут на „народна“, стремейки се да направи всички граждани на Русия свои съучастници, но опитите му се провалят. За тази война почти няма доброволци, затова армията на Путин разчита на пленници и принудително мобилизирани.

2. Истинските причини за войната са политическите и икономическите проблеми в Русия, желанието на Путин да запази властта си на всяка цена и неговата мания за историческото му наследство. Той иска да остане в историята като "цар-завоевател" и "обединител на земи".

3. Десетки хиляди невинни украинци бяха убити, болката и страданието бяха стоварени върху милиони. Извършени са военни престъпления. Градовете и инфраструктурата на Украйна бяха унищожени.

4. Русия претърпява военно поражение. Именно осъзнаването на това промени риториката на властите от "Киев за три дни" към истерични заплахи за използване на ядрено оръжие в случай на поражение. Безсмислено е съсипан животът на десетки хиляди руски войници. Окончателното военно поражение може да бъде отложено с цената на живота на още стотици хиляди мобилизирани, но като цяло е неизбежно. Комбинацията от "агресивна война + корупция + посредственост на генералите + слаба икономика + героизъм и висока мотивация на защитниците" води само до поражение.
Фалшивите и лицемерни призиви на Кремъл за преговори и прекратяване на огъня не са нищо повече от реалистична оценка на перспективите за военни действия.

Какво да се прави?

5. Какви са границите на Украйна? Такива, както и на Русия - международно признати, определени през 1991 г. И ние, Русия, ги признахме тогава. Русия трябва да признае тези граници още сега. Няма какво да обсъждаме. Почти всички граници в света са произволни и предизвикват нечие недоволство. Но е невъзможно да се борим за тяхната промяна в 21 век. В противен случай светът ще потъне в хаос.

6. Оставете Украйна на мира и й дайте възможност да се развива така, както желае нейният народ. Спрете агресията, сложете край на войната и изтеглете всички руски войски от територията на Украйна. Да се продължава войната е просто истерия от безсилие, а да я спреш е силен ход.

7. Съвместно с Украйна, САЩ, Европейския съюз и Великобритания да се потърсят приемливи начини за компенсиране на щетите, нанесени на Украйна. Например (след смяната на властта в Русия и края на войната), като вдигнем ограниченията за нашия нефт и газ, но с насочване на част от приходите от износа на въглеводороди за компенсация.

8. Разследване на военните престъпления в сътрудничество с международни институции.

Защо прекратяването на путинската агресия е в интерес на Русия?

9. На всички руснаци ли е присъщо имперско съзнание?
Това са глупости. Например във войната срещу Украйна участва и Беларус. И беларусите ли имат имперско съзнание? Не, те също имат диктатор на власт. В Русия, както във всяка страна с исторически предпоставки за това, винаги ще има хора с имперски възгледи, но това далеч не е мнозинството. Няма причина за рев и оплакване. Такива хора трябва да бъдат победени на избори, както десните и левите радикали биват победени в развитите страни.

10. Има ли Русия нужда от нови територии?
Русия е огромна страна с намаляващо население и умираща провинция. Империализмът и желанието за заграбване на територии са най-вредният и разрушителен път. Руските власти отново унищожават бъдещето ни със собствените си ръце, за да изглежда страната ни по-голяма на картата. Но Русия си е голяма. Нашата задача е да спасим хората и да развием това, което имаме в изобилие.

11. Като наследство от тази война ще получим плетеница от сложни и на пръв поглед почти неразрешими проблеми. Важно е сами да определим, че наистина искаме да ги разрешим, и след това да започнем да го правим честно и открито. Ключът към успеха се крие в разбирането, че за Русия и нейния народ ще бъде не само добре, но и много изгодно да се прекрати войната възможно най-скоро: само по този начин можем да започнем да се движим към премахване на санкциите, завръщане на напусналите, възстановяване на доверието на бизнеса и икономически растеж.

12. Още веднъж подчертавам, че след войната ние ще трябва да компенсираме на Украйна щетите, причинени от агресията на Путин. Но възстановяването на нормалните икономически отношения с цивилизования свят и връщането на икономическия растеж ще направи възможно това, без да пречи на развитието на нашата страна.
Ние сме на дъното и за да изплуваме, трябва да се оттласнем от него. Това ще бъде морално правилно, рационално и печелившо.

13. Демонтаж на режима на Путин и неговата диктатура. В идеалния случай чрез общи свободни избори и свикване на Конституционно събрание.

14. Установяване на парламентарна република, основана на приемственост на властта чрез честни избори, независима съдебна система, федерализъм, местно самоуправление, пълна икономическа свобода и социална справедливост.

15. Съзнавайки своята история и традиции, ние трябва да бъдем част от Европа и да следваме европейския път на развитие. Нямаме друг и не ни трябва друг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

21.02 2023 в 08:05

точка 10 е блестяща! Браво

За жалост ще го унищожат скоро ми се струва

2550

3

alfakentavur

20.02 2023 в 20:28

Тц, тц, тц, тц... Даже и Навални не знае, че "В Киев за три дни" е измислица на Кирил Петков :(

3650

2

ImBlack

20.02 2023 в 19:54

Единственото, което може да се добави към думите на Навални е, че цента на тази война расте с всеки изминал ден, а сметката ще я плащат обикновените руснаци. Илюзии, че ще се случи нещо друго са вредни, а сблъсъкът с реалността ще е още по-брутално жесток.

345

1

Джендо Джедев

20.02 2023 в 17:08

Абсолютно точно!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика