15 млн. британци с първа доза от ваксината срещу COVID-19

OFFNews 14 февруари 2021 в 18:26 1279 0

Снимка Архив

Близо 15 милиона или 22 на сто от населението на Обединеното кралство е получило първата си доза от ваксината срещу коронавирус. Сред ваксинираните са хората над 75 години, лекарите от първа линия и служителите от домовете за възрастни, предаде Асошиейтед прес.

Новината засилва натиска върху министрите да внесат яснота кога ще смекчат карантинните мерки, въведени в началото на януари, допълва АП.

Премиерът Борис Джонсън приветства успеха на британската програма за ваксинация, след като бе обявено, че 15 милиона души в страната вече са получили първата си доза от ваксината.

"Днес стигнахме до важен рубеж. Никой не лежи на лаврите си. Имаме още дълъг път да извървим и без съмнение ще има препятствия по него, но след всичко, което постигнахме, знам, че можем да продължим с голяма увереност", заяви Джонсън, цитиран от Ройтерс.

От утре Великобритания разширява обхвата на ваксинационната си програма срещу COVID-19, в която ще бъдат включени хората на възраст от 65 до 69 години, както и "клиничо уязвимите", съобщи министърът на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от Франс прес.

"Програмата за ваксиниране срещу новия коронавирус продължава с невиждана скорост и сме на път да предложим ваксина на всички от четирите приоритетни групи. Решени сме да продължим с този темп", допълни британският здравен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови