15 месеца затвор за фалшив видеоклип в Туитър

OFFNews 09 ноември 2022 в 13:28 1658 0

Туитър

Снимка БТА/АП

Туитър

На 15 месеца затвор беше осъден служител на испанската жандармерия за публикуването на фалшив видеоклип в Туитър, чрез който обвинява мигрант в изнасилване, съобщава БТА. Това е едно от първите дела в Испания за разпространение на фалшива информация.

Обвиняемият и прокуратурата постигнаха споразумение малко преди началото на процеса в Барселона, където се гледаше делото. Първоначално обвинението искаше присъда от 2 г. затвор, но прие присъда от 15 месеца затвор и 1620 евро глоба. Тъй като присъдата е под 2 г. и е първата на осъдения, тя вероятно ще бъде коригирана, за да се избегне изпращането му в затвора.

Веднага след обявяването на присъдата вчера Испанската жандармерия (Гражданската гвардия) започна дисциплинарно производство срещу обвиняемия, съобщават източници на АФП.

Според прокуратурата той е публикувал няколко расистки и ксенофобски послания. През 2019 г. той публикувал в Туитър видеоклип, в който се вижда как мъж напада жена, като я удря и рита, докато тя изпада в безсъзнание. Към това той добавил текст на испански език: "Тук имате непридружен непълнолетен марокански мигрант от Канет де Мар", град в Каталуния, също като "тези, на които ще се дават пари, докато навършат 23 години". Написал също, че нападателят е изнасилил жертвата, а медиите не са съобщили за това.

Видеоклипът, гледан 21 900 пъти, не показва нападение в каталунския град, а в Китай.

С разпространението на споменатия текст и шокиращия видеоклип обвиняемият е искал, явно без да зачита истината, да убеди всички потенциални потребители на социалната мрежа във връзка между съдържанието на видеоклипа и предполагаемото изнасилване, смята прокуратурата. "Всичко това е направено с цел да се очернят непридружените непълнолетни от други страни", добавя обвинението.

След публикуването акаунтът в Туитър, в който подсъдимият е качил видеото, е бил закрит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови