15 дни арест за Иля Яшин, един от малкото руски опозиционни политици

Елена Стоилова 28 юни 2022 в 17:34 2130 1

Иля Яшин

Снимка twitter.com/IlyaYashin

Иля Яшин

Руският опозиционен политик Иля Яшин е осъден на 15 дни арест заради неподчинение на полицията.

Той и поддръжниците му са убедени, че присъдата е политически мотивирана и не е основателна, съобщава Радио Свобода.

Яшин съобщи в Телеграм, че вчера е задържан, докато се е разхождал с журналистката Ирина Баблоян в парк в московския район Хамовники, а днес вече е осъден на 15 дни арест.

"Аз съм опозиционен политик, независим общински съветник, критик на Путин и опонент на войната в Украйна. Този арест е инструмент за налагане на репресия върху мен", коментира Яшин.

Журналистката Ирина Баблоян потвърди в Туитър, че е била с Иля Яшин в деня, когато е задържан. Тя е категорична, че обвиненията на полицията не са верни и той не е оказвал съпротива на полицаите.

Години наред Иля Яшин е известен критик на политиката на Кремъл. А през последните седмици няколко пъти беше глобяван за критичните му позиции срещу т.нар. специална военна операция на Русия в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

1

Анализи

28.06 2022 в 17:53

Следващият път ще бъде, защото е попитал откъде взе парите Путин и олигарси за дачи и яхти за милиарди и защо крепостните в селата нямат тоалетни. Историята на крадливиге водачи на тази страна се повтаря. Помним , достойните Сахаров, Солшеницин, но не Брежнев, Хрушчов, Молотов и други.