149 станаха жертвите при блъсканица по време на празненство за Хелоуин в Сеул

OFFNews 30 октомври 2022 в 07:58 2211 0

Тясната улица, откъдето е започналата блъсканицата

Снимка Getty Images

Тясната улица, откъдето е започналата блъсканицата

149 души са загинали, а над 150 са ранени, след като са били смачкани в огромна тълпа в Сеул, Южна Корея. По-рано властите в страната съобщиха за дузина хора, които са получили сърдечен арест. В страната е обявен национален траур. 

За първи път от началото на пандемията от COVID-19 празненствата бяха разрешени без ограничения. Това привлякло много посетители към квартала северно от река Хан, известен с активен нощен живот.

Блъсканицата станала, след като тълпата влязла в тясна уличка. Служители на спешната помощ и минувачи са правили изкуствено дишане на хора, лежащи по улиците в столичния квартал Итауон. Чой Сон-бьом, началникът на сеулската пожарна служба, заяви, че броят на жертвите може да нарасне още повече и че 19 от ранените са в критично състояние, предаде БТА

Около 100 000 души са се били събрали в Итауон за най-големите празненства за Хелоуин на открито в страната от началото на пандемията. 

Все още не е ясно какво е накарало тълпата да се втурне по тясната, стръмна алея близо до хотел "Хамилтън" – едно от основните места за партита в Сеул. Един от оцелелите разказа, че много хора са паднали и са се съборили един друг "като домино", след като са били бутнати от други. По информация от сеулския вестник "Ханкьоре" оцелелият е казал, че е бил в капан около час и половина, преди да бъде спасен. 

Свидетел разказа, че е било шокиращо да види редици от тела близо до хотела. Той каза, че първоначално служителите на спешната помощ са били претоварени и минувачи е трябвало да правят изкуствено дишане на ранените, лежащи по улиците.

Повече от 800 служители на спешната помощ и полицаи от цялата страна, включително всички налични служители в Сеул, са били изпратени на място, за да лекуват ранените. Националната агенция за пожарна безопасност заяви, че служителите ѝ все още се опитват да определят точния брой на спешните пациенти.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол направи изявление, в което призова длъжностните лица да осигурят бързо лечение на ранените и да проверят безопасността на местата за провеждане на празника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!